Taebla kool tõuseb alati fööniksina tuhast

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 73

Taebla vana koolimaja saalis meenutasid endised õpilased ja õpetajad vanu aegu. Foto: Urmas Lauri

Taebla vana koolihoone lõi 11. septembril kihama, sest muinsuskaitsepäevade raames tehti majauksed korraks lahti ning endised õpilased ja õpetajad said vanu aegu meenutada.

„Kui aastaid tagasi käisid muinsuskaitsjad vaatamas, siis nad olid vaimustunud, et see koolimaja on säilinud nii, nagu ta kunagi on olnud,” ütles Taebla kooli direktor Jaanus Mägi.

Kui tema Taeblasse jõudis, oli praeguseks lammutatud neljas koolimaja juba püsti ning kooli õppetöö suures osas sinna üle kolitud.

„2016 võeti maja riikliku kaitse alla. Ühtpidi tähendab see seda, et püüame seda koolimaja säästa, teistpidi panime kohalikule omavalitsusele ja kõikidele inimestele, kes siin toimetavad, peale riiklikud kohustused. Kolmandast küljest on meist ka abi, õige natuke – korstnate ja katuse parandamisel,” ütles muinsuskaitseameti Läänemaa nõunik Kalli Pets.

Vana koolimajaga tutvumise päeva eesmärk oli pöörata hoonele tähelepanu ja mõtestada, mida sellega peale hakata, et see hakkaks jälle elama. „Võibolla oleks koolil vaja kunagi abiruume, seal saaks korraldada huviringe,” loetles Pets vana koolimaja võimalusi. „Võibolla saaks sinna teha muuseumitoad. See on kõik tulevikumuusika, sest maja korrastamine nõuab palju raha.”

Kooli ajalugu sai päeva jooksul tubli täienduse, sest direktor Mägi salvestas diktofoniga kohaletulnute mälestusi ning Lembitu Varblase lapsed kinkisid koolile isa arhiivi Taebla kooli puudutava osa.
...
Fotod: Urmas Lauri

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Struwe
3 aastat tagasi

Kena keik, kuid pildiallkirjad on valed. Ei ole teine koolimaja, kolmas on.

Struwe
3 aastat tagasi
Reply to  Struwe

Aitäh parandamast!

Arvaja
3 aastat tagasi
Reply to  Struwe

koolile annab näo ja teo direktor, tema kujundab kollektiivi, traditsioonid, nõuded ja sisekliima.Arvan, et Jaanus Mägi on tõeline direktor ja koolimees, tagasihoidlik, vastutulelik,oma arvamusega,korrektse keelekasutuse ja positiivsusega. Edu Jaanus Sulle, teha on palju, aga tundub, et energiat Sul jagub.