Pühapäeval taaselustub Haapsalu linnuses Eesti sünniaeg

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Pühapäeval läheb Haapsalu linnuseõues lahinguks, kuid sedapuhku ei näe seal keskaegset rüütliturniiri, vaid maha mängitakse I maailmasõja ja Vabadussõja sündmusi.

Saaremaa Sõjavara Selts ja Haapsalu linnuse muuseum korraldavad linnusehoovis vabaõhuetenduse “Eesti iseseisvuse sünd”, mis käsitleb Eesti iseseisvuse sünnini viinud Esimese maailmasõja ja Vabadussõja sündmusi.

Linnusemuuseumi ekspositsioonijuhi ja Saaremaa Sõjavara seltsi liikme Jaak Mälli sõnul algab lugu esimese Eesti rahvusväeosa,  I Eesti polgu loomisega 1917. aastal. Selle väeosa ohvitseridest ja sõduritest sai Eesti rahvaväe tuumik vabadussõjas, kui võideldi välja Eesti õigus iseseisvusele. 1917. aasta oktoobrist 1918. aasta aprillini oli I Eesti jalaväepolgu asukohaks Haapsalu. Pühapäeval etendatakse esimeses lahinguosas lugu, kuidas 1917. aasta sügisel sügisel saadeti polgu kaks pataljoni Muhu saarele, kus enamik eesti sõduritest sakslaste kätte vangi langes.

Mälli sõnul pole tegemist pelgalt vaatemänguga, vaid sinna juurde tutvustatakse toimuvat –  loetakse ette väljalõikeid tolle aja ajalehtedest, kindralstaabi teateid jms.

Vabaõuhuetenduse teises pooles mängitakse pealtvaatajate ees maha üks 1919. aasta kevadine Vabadussõja lahing. Mälli sõnul pole tegemist kindla ajaloolise lahinguga, kuid etenduses osalevad soomurongide dessantüksused soomusauto toetusel ja Kuperianovi pataljonid, kes võitlevad punaste vastu. „Lahingu tulemus on alati ette teada – ega see võistlus ole, see on etendus,” ütles Mäll.

Etenduse kahe osa vahel esitab ansambel Untsakad ka Margus Põldsepp ajastukohaseid sõjalaule.

Mäll ütles, et saja ja enam aasta taguseid sündmusi on Haapsallu taaselustama tulemas enam kui  poolsada inimest Eesti sõjaajaloo taaskehastamise klubidest. Algselt pidid tulema ka sarnased klubid Lätist, kuid kehtestatud karantiininõude tõttu pole nende tulek kindel. „Võib-olla tuleb mõni lätlane ja mõni soomlane,” lootis Mäll.

Esinejad on riietatud ajastutruudesse mundritesse ning taaskehastujad kasutavad paukpadrunitega vintpüsse, kuulipildujaid, suurtükke, soomusautode rekonstruktsioone ja pürotehnilisi efekte.

Üritus algab piiskopilinnuse õues pühapäeval kl 13 ja on pealtvaatajatele tasuta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Linlane
3 aastat tagasi

Korraldajaist oleks olnud kena toimuva kohta ümberkaudsetele veelgi rohkem infot jagada. Meie pere näiteks ei olnud ürituse toimumisega kursis ja nii ehmatasid keset pühapäeva üsna kodu lähedal kõlama hakanud paugud sootuks ära. Ei olnud sugugi meeldiv.