Lääne Elu paberleht 13. novembril

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Saarijäljendusvõistlus õpetab noorele meeskonnatööd, vastutus- ja kohusetunnet, paindlikkust, organiseerimist, audivisuaalse tehnika kasutamist ja palju muud, kirjutab Wiedemanni gümnaasiumi emakeeleõpetaja Tiina Brock. Fotol HWG 11.M klass. Foto: Markus Sein
Saarijäljendusvõistlus õpetab noorele meeskonnatööd, vastutus- ja kohusetunnet, paindlikkust, organiseerimist, audivisuaalse tehnika kasutamist ja palju muud, kirjutab Wiedemanni gümnaasiumi emakeeleõpetaja Tiina Brock. Fotol HWG 11.M klass. Foto: Markus Sein

Skandaal kohalikus politseis

Haapsalu üks kauaseid juhtivpolitseinikke on novembri algusest ametist vabastatud ja tema suhtes on alustatud kriminaalmenetlust, kuid põhjustest ei taha rääkida ei politsei ega prokuratuur.

Lugu saab lugeda siit.

Vormsi sai moodsa diagnostikakohvri

Vormsi kiirabi sai moodsad diagnostikaseadmed, mis töötavad välitingimustes ja vajadusel ka akutoitel. Nende seas on defibrillaator, arvuti, videokaamera ja laboriseadmed. Nende seadmete abiga saab teha EKGd, mõõta vererõhku, pulssi ja vere hapnikusisaldust ning edastada need otse Tallinnas olevale kiirabiarstile.

Kaheksa kuu jooksul on Vormsi esmaabiosutajail olnud 61 väljakutset. Tosin patsienti on pärast olukorra hindamist saadetud helikopteriga Tallinna, 13 patsienti on toodud saarelt mandrile arsti juurde kaatri või praamiga.

Väljakutseid olnud seinast seina — alates sellest, et haige vajab lihtsalt nõustamist kuni eluohtlike olukordadeni välja.

Läänemaa sädeinimesed — kes nad on?

Lääne Elu tutvustab Läänemaa tänavusi sädeinimesi, kokku on neid tänavu 26. Sädemete säde on Mirje Sims, kes on oma tegutsemisega toonud uue hingamise Haapsalu käsitööseltsile, populariseerinud Haapsalu salli ja käsitööd üldisemalt.

Playback show — kellele ja milleks?

Mida õpib noor staarijäljendusvõistluselt, küsib Tiina Brock, lapsevanem, aga ka Haapsalu Wiedemanni gümnaasiumi emakeeleõpetaja, ja annab ise ka vastuse. Noor õpib meeskonnatööd, vastutustunnet, kohusetunnet, paindlikkust, organiseerimist, audivisuaalse tehnika kasutamist, talitsema oma emotsioone, arvestama teistega, olema valmis kompromissideks, täiskasvanute ja omaealistega suhtlemist, arendama loovust ja loomingulisust, esinemisoskust ja –julgust. Üheski muus situatsioonis ei näe õpetaja õpilasi ja sageli ka lapsevanem oma last täiesti uuest küljest, leiab Tiina Brock.

Canzone võitis kulddiplomi

Canzone võistles Ulrika Graubergi ja Karin Lükk-Raudsepa dirigeerimisel 16 kooriga Indoneesiast, Filipiinidelt, Malaisiast ja Hiinast ning võitis kulddiplomi.

Lubadused on suuremad kui elu

Riigikogu aseesimees Jüri Ratas ütleb Eesti tuleva aasta riigieelarve eelnõu analüüsides, et Eesti riik peab aitama kõiki oma elanikke ja tagama riigi tervikliku arengu, mitte keskenduma ühiskonna jõukama osa elu parandamisele. Just sel põhjusel ei toeta Ratas valitsuserakondade esitatud 2013. aasta riigieelarve eelnõu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments