Vormsi sai kätte telemeditsiini seadmed

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Vormsi erakorralise meditsiiniabi pakkujad Ahto Kokk (vasakult), Peeter Savisto, Marge Tiik, Heili Piip ja Koit Kõiveer. Foto: Arkadi Popov
Vormsi erakorralise meditsiiniabi pakkujad Ahto Kokk (vasakult), Peeter Savisto, Marge Tiik, Heili Piip ja Koit Kõiveer. Foto: Arkadi Popov

Sel nädalal jõudsid Vormsi, Kihnu ja Ruhnu saarele telemeditsiini seadmed, mille abil hakkab Tallinna arst häda korral saarel asuvaid esmaabiandjaid aitama ja juhendama.

Telemeditsiiniseadmed on välitingimustes, vajadusel ka akutoitel töötavad diagnostika seadmed. Aparatuuri hulka kuuluvad defibrillaator, arvuti, videokaamera ja laboriseadmed.

Nüüd saavad saare esmaabiandjad arvuti teel suhelda Põhja-Eesti regionaalhaiglas oleva arstiga ja edastada mõõdetavaid terviseseisundi näitajaid (vererõhk, südamefilm e EKG jpm) konsulteerivale arstile.

“Aparatuuri abil saab konsulteeriv arst otsustada, kas abivajaja võib jätta koju või kui tema seisund on kriitiline, siis juhendada kohapealset abiosutajat tegutsema seni kuni saarele saabub mandrilt kiirabibrigaad,” selgitas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Helena Nõmmik.

Laboriseadmete abil saab teostada kiiranalüüse (testribadega), mis on olulised teatud terviserikete raskuse hindamisel. Kusjuures arst näeb kaamera vahendusel ka sündmuskohta, abivajajat ja teda abistavat isikut ning saab seega läbi viia videokonsultatsiooni.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul lihtsustab telemeditsiiniseadmete kasutuselevõtt saarel tegutsevate esmaabiosutajate tööd ja muudab saareelanike elu turvalisemaks.

„Riik on viimastel aastatel märkimisväärselt panustanud püsiasustusega väikesaarte elanike turvatunde kasvu ja värskeimaks muutuseks on kaasaegsete telemeditsiinivahendite soetamine, et oleks tagatud kohapealne esmaabi,“ ütles Hanno Pevkur.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments