3. november: Nutikas Vormsi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Vormsis tegutseb MTÜ Smart Vormsi ehk nutikas Vormsi. Selle ühenduse üks esimesi käegakatsutavaid töid on päikesepatareid koolimaja katusel, mis võivad anda kuni kolmandiku koolimaja tarvitatavast elektrist. Nutikust näib Vormsis jätkuvat mujalegi kui ühte MTÜsse.

Vormsi vallavanem on suutnud luua saarele uue kuvandi. See on väga moodsa mõtteviisiga saar: saar, kus elu areneb, kasutades ära praegusaja kõige uuemaid tehnoloogilisi võimalusi ja kõige uuemaid ideid. Ei tea, kuidas kohalikud ise sellesse suhtuvad, aga väljastpoolt paistab Vormsi üks põnev ja kiiresti arenev paik.

Üks hea näide on perearst, kes kaitseb doktoritööd e–meditsiini teemal, aitab Soomes ellu viia e–tervishoiusüsteemi ja võib olla kes teab kus, aga panna samal ajal Vormsis asuvale patsiendile diagnoosi. Kui vormsilane vajab kiiresti arstiabi, viiakse ta helikopteriga Tallinna suurde moodsasse haiglasse.

Alles mõne aasta eest oli Vormsi kauge ääremaa. Nüüd ei tule vallavanemale kohe meeldegi, millest saarel veel puudu on. Seal on isegi oma lennuväli, varsti ka hambaravikabinet. Koolipsühholoog on omast käest ja vormsilaste keskmine palkki on Läänemaal suuremate seas. Mida veel tahta?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kohalik
11 aastat tagasi

vägev, paiksepaneelid, parem tavaline besnujaam oleks..

Gen.
11 aastat tagasi

Üks kena ja rahulik paik. Loodame,et sinna neid tuulegeneraatoreid ei tehta- siis on turismiga aamen…..