Vormsi sai moodsa külakeskuse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Ene Rand oma 80 aastat vanade pasteldega surus maavalitsuse kultuurinõuniku Kristi Erkmanni põlvili. Foto: Arvo Tarmula
Ene Rand oma 80 aastat vanade pasteldega surus maavalitsuse kultuurinõuniku Kristi Erkmanni põlvili. Foto: Arvo Tarmula
Ene Rand oma 80 aastat vanade pasteldega surus maavalitsuse kultuurinõuniku Kristi Erkmanni põlvili. Foto: Arvo Tarmula

* Hullos on nüüd vormsilastel koht — vastremonditud külakeskus —, kus käsitööd teha ja seltsielu elada

Hullo külakeskuse avamine neljapäeval oli nii suur sündmus, et parkimisplats maja juures oli vormsilaste autosid täis, laeva pealt tulid sündmust kajastama kahe telekanali ja kohaliku lehe reporterid.

Rootsi punast värvi klaasverandaga maja keset Hullot säras tuledes ja oli pilgeni täis rõõmsaid inimesi.

Ühe osa majast said endale käsitöölised ja pensionärid. Keset mitme kudumisteljega tuba seisis kooli käsitööõpetaja Ene Rand, jalas 80 aastat tagasi hülgenahast tehtud pastlad ja näpu vahel niisama vana vardakott, raanu, nagu seda saarel kutsutakse. Pastlad olid tal jalas nagu tuliuued ja vardakoti kollane särtsus nagu südasuvine päike.

Need saatis talle kirjasõber Gotlandilt ja need võtab Ene Rand kasutusele vaid õige pidulikul päeval. Olevipäeval näiteks.

Nüüd saab Ene Rand käsitöötunde anda koolimaja kitsaste olude asemel külakeskuse käsitöötoas. Seal on ühed Soomest ostetud umbes 2000eurosed kangasteljed, teised annetatud teljed ja kolmandad tulekul.

Vormsi kooli tüdrukud teevad endale kooliajal täiskomplekti Vormsi rahvarõivaid. Alustavad 7. klassis ja 9. lõpetavad. Poistel on koolimaja juures aga lausa oma käsitöömaja.

„Koolis on suur ruumipuudus, siin naised ise tulevad, ise lähevad,” ütles vallavanem Urmas Pau.

Käsitööks ja seltsieluks mõeldud kaht tuba kasutavad veel pensionäride seltsing ja käsitööselts.

Mitmesuguste võimalustega maja 

Maja teisel korrusel on üks külaliskorter, perearstile. Teisel korrusel on veel kodukontor kahe töökohaga. Kas mõnele turistile, kel on vaja tööd teha või miks ka mitte vormsilasele, kel on vaja keskendumiseks vaikset töökohta, mis on ühtlasi muu maailmaga heas ühenduses.

Majas on ka koolipsühholoogi kabinet.

„Psühholoogil ei olnud koolis oma kabinetti ja on isegi parem, kui see oleks koolimajast väljaspool,” ütles Pau.

Koolipsühholoog on Vormsil omast käest võtta, kohalik inimene, elab saarel.

Küsimuse peale, kellest neid saarel veel puudu on, jääb vallavanem korraks mõttesse ja vastab: „Ei oska öeldagi, kõik ametikohad on täidetud.”

Külakeskuse teisel korrusel on ruumid isegi hambaravikabineti tarvis ja vallavanemal on läbirääkimised pooleli — kas vormsilaste hambaid hakkavad ravima Pärnu või Haapsalu hambaarstid.

Omaette sissepääsuga on Vormsi perearstikeskus.

„Sellest tuleb Eesti moodsaim perearstikeskus,” ütles vallavanem.

Vormsi perearst Madis Tiik kaitseb detsembris oma doktoriväitekirja e–meditsiini alal ja Vormsis rakendatava peal tahab ta näidata, et see toimib ja et see on lahendus paljudele probleemidele.

Eriti moodsaks teeb Vormsi perearstikeskuse väikesaarte projekti kaudu muretsetav telemeditsiini komplekt. Seal on üle kümne digitaalse diagnostikaseadme.

Samasuguse komplekti saab ka Kihnu ja see tähendab, et arst võib parajasti olla maailma teises otsas, aga samal ajal uurida ja panna Vormsis asuvale patsiendile diagnoosi.

„Sellist sisseseadet ei ole veel mitte ühelgi perearstikeskusel Eestis,” ütles Madis Tiik. „See tähendab 21. sajandi võimalusi!”

Mõttest teostuseni kulus kuus aastat

Eestiajal vallamajaks ehitatud majas olid Nõukogude ajal postkontor ja korterid. Kuus aastat tagasi oli maja üsna mahajäetud, sinna oli teisel korrusele jäänud vaid üks korter.

2006 sai maja kordategemine Koit–kavasse sisse, aga ehitamiseks läks alles selle aasta veebruaris. Vahepeal üks ehitushange nurjus, sest raha küsiti liiga palju ja projekt tuli odavamaks teha.

Kohalik ehitusfirma Rälby Ehitus alustas maja remonti tänavu veebruaris ja septembri lõpuks oli töö valmis. Töö läks maksma üle poole miljoni euro.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
11 aastat tagasi

Aga maavalitsuse ametnikule jõukohaselt suutis maavalitsus kogu teemat hinnata vaid vanade pastelde tasemel. Järgmine nädal pidi maavanaema määruse tegema et õpetajad peavad hakkama rahvakultuuri säilimise huvides pasteldes tööl käima.

Gen.
11 aastat tagasi

Väga tore ju….ja ka tulemus hea. Eelmisele: kas su firma jäi tellimusest ilma ?? Kui asi seaduse järgi,siis milles küssa ??

Uno
11 aastat tagasi

Kohalik ehitusfirma my ass..