Haapsalu linn alustas tuleva aasta eelarve koostamist

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Haapsalu linnavalitsus ootab oma osakondadelt ja allastutuselt 15. septembriks ettepanekuid tuleva aasta eelarve koostamiseks.

„Piirmäärad on kõigile ette antud,” ütles linna finantsjuht Martin Schwindt. „Kui neist kinni peetakse, on linnaeelarve tasakaalus.” Piirmäärad kujunesid eelarvestrateegia ja selle aasta kulutuste põhjal, selgitas Schwindt. See tähendab, et iga osakond ja allasutus võib kulutusi planeerida enam–vähem niisama palju, kui on raha tänavuses eelarves.

„Iga järgneva aasta eelarve on eelmisest raskem,” tunnistas Schwindt. „2012 oli keeruline ja 2013. tuleb veel keerulisem, sest hinnad tõusevad kiiremini, kui laekub maksumaksjalt linnakassasse tulumaksu.”

Haapsalu maksumaksjaid jääb järjepanu vähemaks. Brutopalk tasakesi küll kasvab, aga see ei kata aina kallinevaid kulutusi, ütles Schwindt.

Sel aastal sai linn ise investeerida ja katta investeeringute omaosalusi, sest õnnestus müüa linnavara. Järgmisel aastal sellist lisaraha tulemas ei ole.

Sisuliselt tähendas linnavara müük reinvesteerimist. „Mida vaja ei ole, anname ära, et teha seda, mida on vaja,” selgitas Schwindt linnavara müügil silmas peetud loogikat. „Vara müügist saadud raha on läinud suurte investeeringute omaosaluseks.”

Tänavu on linnakassasse laekunud vähem tulumaksu, kui eelarves planeeritud. Kevadel laekus tulumaksu üle, aga järgnevad kuud on laekumine olnud väiksem.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments