12. juuli: Kolme huvi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Laupäeval Läänemaal möllanud äikesetorm tegi enim pahandust Oru vallas, kus rikkus veerežiimi, nii et upuvad Taebla–Oru piiril asuva Nigula küla elanikud ning ka Uuskalda spordi– ja turismitalu kämpingumajad.

Ühest küljest on see ekstreemsete ilmaolude põhjustatud õnnetus, mida juhtub aeg–ajalt ikka, sest loodusjõudude vastu ei saa. Teisest küljest jälle ei ole, sest vähemalt Uuskalda puhul on tegemist (võimalik et) kunagi valesti tehtu ja hilisema juba tegematajätmisega.

Selge on see, et mitukümmend aastat tagasi rajatud Kärbla kanal ei täida oma otstarvet, olgu põhjus siis kitsas truubis, mille peaks nagu laiema vastu vahetama maanteeamet, või soostuvas jõesuus, mida peaks puhastatama vallavalitsuse ja keskkonnaameti koostöös.

Võimalik, et kunagi puhastataksegi. See kunagi — näiteks lähema kümne aasta jooksul — üleujutustega võitlevat väikeettevõtjat muidugi ei lohuta.

Juriidiliselt korrektne suhtumine, et talunik saagu ise hakkama, mis ta siis ehitab oma majad nii madala koha peale, ei aita aga ühtegi kolmest osapoolest. Küllap oleks vallalt palju nõuda, et see jõuga (st rahaga) appi tuleks, aga nõuga appi tulla võiks küll, sest ettevõtluse jätkumisest maal peaks olema huvitatud ka riik ja kohalik omavalitsus.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments