Teisipäeval vajas lühikese aja jooksul abi kolm jahti

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Teisipäeval sõitis paari tunni jooksul Haapsalu lähistel madalikule kolm jahti, millest kõik suutsid pärast abi osutamist iseseisvalt teekonda jätkata.

Kell 13.43 teatas Soome jaht Mahandra viie inimesega pardal piirivalvele, et on sattunud Väinameres Rukkirahu lähedal madalikule ja vajab lahti pääsemiseks abi. Merehädalistele läks appi Lääne prefektuuri Haapsalu piirivalvekordoni kaatritoimkond, kes kell 14.30 jahi madalikult lahti tõmbas. Kuna purjejahil vigastusi ei täheldatud, jätkas see iseseisvalt teekonda Haapsalu sadamasse.

Kell 14.54 teatas Väinameres Hobulaiu lähedal madalikule sõitmisest Soome jaht Cheeta, mille pardal oli kaks inimest. Haapsalu piirivalvekordoni kaatritoimkond päästis jahi kell 15.15 madalikult lahti ja see jätkas iseseisvalt teekonda Kuressaare jahisadamasse.

Kümmekond minutit hiljem, kell 15.05 sõitis Voosi kurgus madalikule Rootsi jaht Ronja kahe inimesega pardal. Kell 15.20 suundusid jahile appi Lääne-Eesti vabatahtliku reservpäästerühma mootorpaat ja Haapsalu kordoni piirivalvekaatri toimkond.  Kell 16.40 päästsid piirivalvurid koos vabatahtlikega jahi madalikult lahti. Välisel vaatlusel jahil vigastusi ei täheldatud ja alus jätkas iseseisvalt teekonda Haapsalu sadamasse.

„Ühe juures oldi ja teise juurde mindi,” kommenteeris Haapsalu piirivalvekordoni ülem Andres Märtin piirivalvurite tegevust lühikese ajaj jooksul juhtund õnnetuste puhul.

„Puudulikud navigeerimisoskused,” nimetas ta madalikule sõitmise põhjuseks. Ta lisas, et merevalvekeskus, kellel on jahtide liikumisest ülevaade, püüab aluseid ohtlike paikade eest hoiatada, kuid sageli ei vasta jahid raadioväljakutsele.

Andres Märtin tõstis esile, et viimase jahi lahtitõmbamisel osalesid koos piirivalvuritega reservpäästerühma vabatahtlikud merepäästjad. „Koostöö sujus väga hästi ja nad reageerisid operativselt,” ütles kordoni ülem.

 

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments