Tubli koolipoiss loodab Hollandisse õppima pääseda

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu gümnaasiumi õpilane otsib sponsoreid, et minna Hollandisse vahetusõpilaseks.

Kristo Kaareste (15) lõpetas Haapsalu gümnaasiumi 9. klassi. Viitele õppiv poiss on tulnud Läänemaa meistriks peastarvutamises ja olnud edukas mälumängudes. Tal on häid tulemusi keemia– ja matemaatikaolümpiaadidelt. Peale selle mängib ta jalgpalli ja on võitnud medaleid.

Andeka ja tööka poisi elu pole olnud lihtne: Kristo ema lahkus pere juurest, kui poeg oli seitsmene ja väike õde vaid kolmene. Terve koolis käimise aja on lapsi kasvatanud nende ametlik eestkostja, pensionärist vanaema Inna Kaareste.

„Poiss on tubli olnud, ta on mind palju aidanud,” ütles vanaema, lisades, et tegelikult õpivad mõlemad lapselapsed tal viitele.

Sügisel keskkooli minev Kristo tahab minna aastaks Hollandisse vahetusõpilaseks. Ta kandideeris rahvusvahelises noortevahetusprogrammis YFU ja osutus valituks.

Kristo Kaareste sõnul tuli tal mõte minna teise riiki õppima siis, kui YFU esindajad korraldasid Haapsalu gümnaasiumis infotunni.

„Holland polnud tegelikult minu esimene valik. Austrias said kohad lihtsalt liiga kiiresti täis,” selgitas Kristo. „Olen Hollandi kohta uurinud. Tahaksin kõike tundma õppida, mis uues riigis on teistsugune. Näiteks tean, et seal on jalgrattad populaarsed.”

Kristo lisas: „Jalgpalli mängitakse ka hästi. Mulle olekski kõige parem linn, kus saaksin jalkatrennis edasi käia.”

„Hollandisse minnes on kohe keelelaager. Usun, et nagu iga keele puhul, saab õppimine alguses olema raske, aga tahaksin selle ikka selgeks saada. Inglise keelega mul probleeme pole ja seda oskavad Hollandis paljud,” kõneles ta.

Vahetusaasta Hollandis maksab 5350 eurot, sellest 1000 eurot katab YFU stipendium.

„Käisin stipendiumi saamiseks intervjuul. Kandideerimise protsess polnud raske, aga dokumentide kordasaamine võttis palju aega,” tunnistas noormees.

Summa, mis perekonnal endal maksta tuleb, on siiski nii suur, et vähesed Eesti pered suudavad selle abistajateta välja käia. Seepärast ongi Kristo pöördunud toetuse saamiseks Läänemaa asutuste ja ettevõtete poole.

Kristo Kaareste sõnul on ta saatnud 17 või 18 sponsorkirja.

„Inimesed ütlevad üldiselt ära ja on viisakad, selgitavad, et sponsorlusega ei tegelda või et eelarvesse pole seda sisse planeeritud,” kirjeldas ta. Kristo sõnul soovitakse talle siiski edu. „Ma teadsin, et ega sponsorite leidmine ole kuskil kerge. Seda öeldi juba YFU koolitusel.”

Toetajate abiga on nüüdseks kogunenud 600 eurot, perekond ise on maksnud 1500 eurot. Kaareste pere on tänulik neile, kes võtsid nende palvet kuulda: Haapsalu Kuurort, Haapsalu linnavalitsus, Imatra Elekter. Augusti alguses on uus maksetähtaeg, aga vajalikust summast on puudu 2250 eurot.

„Tulevikus tahan kindlasti Tallinna tehnikaülikooli inseneriks õppima minna,” ütles Kristo. „Jalgpall on rohkem unistus. Tean, et kõik mängijad ei saa maailma parimaks ja kuulsaks.”

Perekond Kaareste pöördus Lääne Elu poole, et tänada abistajaid ja lootuses leida veel neid, kes usuvad, et üks tubli noormees on välismaal õppimise võimalust väärt.

Kristo Kaareste Hollandis õppimist saab toetada, annetades YFU Eesti MTÜ kontole 221001141378 Swedbankis.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments