Malevas käib töö ja vile koos

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kevin (vasakul) ja Eerik rassisid eile Koluvere lossi juures kive tassida — üks üha vähematest töödest, mis ei ole seadusega alaealistele keelatud. Foto: Arvo Tarmula

Kevin (vasakul) ja Eerik rassisid eile Koluvere lossi juures kive tassida — üks üha vähematest töödest, mis ei ole seadusega alaealistele keelatud. Foto: Arvo Tarmula

Eile alustas tööd Läänemaa esimene ühine õpilasmalev. Kaks nädalat kestev malev pakub 13–17aastastele noortele nii tasustatud tööd kui ka sisustatud vaba aega.

Maleva juhataja Ülle Lassi sõnul said 45 malevakohta täis vähem kui tunniga. „Jätsime registreerumise paariks tunniks lahti vaid sellepärast, et saada rohkem noori maakohtades — linnal on oma malev.” Välja jäi umbes 15 noort, nentis Lass.

Tööandjate vahel maleva korraldaja Läänemaa Arenduskeskus aga valida ei saanud. Lassi sõnul oldi vajalike töökohtade täissaamisega pigem hädas — soovijaid jäi väheks.

„Miks ei taheta malevlasi võtta? Võib–olla pole inimest, keda neid valvama panna? Ei tea,” sõnas Lass.

Üks tööpakkuja, Koluvere lossi üks omanik Aivar Reivik otsustas malevlastele tööd pakkuda, sest mullu lossi juures töödel abistanud Kullamaa noored jätsid hea mulje.

Malevlased jagunevad vanuse järgi kahte rühma. Kasari ehk nooremate rühm korrastab Lihula ja Hanila kalmistuid. Uuskalda ehk vanemate rühm on jagatud Koluvere lossi, Palivere Kestvuspuidu, Uuskalda spordi– ja puhkeküla, Palivere turismi– ja tervisespordikeskuse ja Martna valla vahel. Ka nemad teevad lihtsamaid heakorratöid.

„Noored ei tohi tänapäeval raskeid töid teha,” seletas Lass. Seaduse järgi ei tohi alaealised teha midagi, mis on füüsikaliselt, keemiliselt või bioloogiliselt ohtlik. See tähendab, et ei tohi ei värvida ega mehaanilise masinaga muru niita.

Eile pärastlõunal tassisid noored Koluvere lossi juures katusekive. Kätlyn (15) Lihulast ütles, et tuli malevasse, et oma suvega kodus olemise asemel midagi asjalikku teha. Uku (16) Taeblast nentis, et tema tuli raha teenimise eesmärgil.

Tööandjad maksavad noortele brutopalka 1.80 eurot tunnis, ütles Lass.

Peale töö ootab malevlasi kaks nädalat meelelahutust. Tulevad disko– ja kinoõhtud ning sport — nagu igas tavalises noortelaagris, ütles Lass.

Täna õhtul räägib noortele oma tegevusest päästeamet. „Näitavad praktikas, kuidas asjad käivad ja panevad noored proovile ka,” sõnas Lass.

Tuleval nädalavahetusel sõidavad noored Jõgevamaale Elistvere loomaparki ja Endla looduskaitsealale. Üks loodusreis on plaanis ka Matsallu Penijõe matkarajale, lisas Lass.

Järgmisel esmaspäeval vaadatakse Haapsalu staadionil üheskoos Portugali—Kreeka jalgpallimängu.

Laagri kasvataja Anneli Katkosilti sõnul on laagris suurepärased tingimused pallimänguks ja ujumiseks. „Ja lausa kolmel malevlasel on kitarrid kaasas!” lisas ta.

Noorem rühm ööbib Kasari kooli õpilaskodus, vanem Uuskalda spordi– ja puhkekülas.

Malevat korraldab Läänemaa arenduskeskus, vajalik raha saadi peamiselt Leaderist Kodukant Läänemaa kaudu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Tont.
11 aastat tagasi

Malev on super,või vähemalt minu ajal oli. Nii aastat 40 tagasi. Ja sinna saada polnud kerge. Muuseas- ka Uksetehase direktor Serg oli omal ajal malevapealik….