Näitus piltidest, mis valmivad varvastega

Kylaline

info@le.ee

Varvastega maaliv kunstnik Mella oma näituse avamisel Kuke galeriis. Foto: Helen Viispert
Varvastega maaliv kunstnik Mella oma näituse avamisel Kuke galeriis. Foto: Helen Viispert

Eile avas Kuke galeriis oma näituse Mella, kelle tööd valmivad varvaste abil.

Maalidel on Mella ehk Meelis Luks kujutanud enamasti loodust – merd või kive. Üks näitusel olevatest piltidest on ka autoportree.

Üldjuhul maalib Mella fotode järgi, kuna ühe pildi valmimiseks kulub tal mitu kuud ja kohapeal maalimine oleks liialt tülikas. Näiteks autoportreed tegi ta kaks aastat. „Alguses oli enda nägu, siis võõrast nägu ja siis tuli ikka enda nägu välja,“ rääkis kunstniku ema.

Kaks näituse piltidest on maalitud siiski looduses – Haapsalu Valge Daami torn ja Pivarootsi rand.

Mella ehk Meelis Luks on mees, kes teeb kõike varvastega, kuna käed ei kuula piisavalt tema sõna. Ta maalib, pintsel varvaste vahel, kasutab mobiiltelefoni varvastega, tegeleb samamoodi ITga. Kuna Mella päriselt rääkida ei saa, oli ta näituse avakõne varem arvutisse sisestanud ja helifailiks muutnud. Nii teeb kunstnik ka raadiosaateid.

Joonistada on Mellale alati meeldinud. Lapsena proovis ta sõrmede abil maalida, kuid pärast seda, kui kuulis, et maailmas on inimesi, kes kasutavad oma puude tõttu igapäevategemistes varbaid, hakkaski ta kõike tegema varvastega.

Haapsalus avatud näitus on Mellal viiekümne teine. Esimene näitus oli tal 1991. aastal Eesti teaduste akadeemias. Haapsalus oli Mella näitus viimati 1995. aastal.

Mella pilte saab Kuke galeriis vaadata kuni 13. juulini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments