Kuke galerii unustatud akvarellide lugu sai selgeks

Kaia Ansip

kaia.ansip@gmail.com

Näitus Kuke galeriis. Foto: Arvo Tarmula
Näitus Kuke galeriis. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu gümnaasiumis kapitagant leitud ja nüüd Kuke galeriis näitusel olevate unustatud akvarellide päritolu sai selgeks – need on Soome Loviisa õpilaste tehtud.

„Nii salapärane see asi ei olegi,“ ütles kunagise Haapsalu I keskkooli direktor Tiit Aedmäe. Ta teadis rääkida, et 1991. aasta aprillis käinud koolil külas sõpruskool Soomest, Loviisast.

„Nad tõid meile kingituseks kasett-raadio ja maki, milliseid asju polnud Eestis veel saada, ja muuhulgas ka mapi kümne õpilase tööga,“ rääkis Aedmäe, kes tol ajal oli kunstiõpetaja. Mis nendest töödest edasi sai, seda ta ei mäleta.

Tööde autorid olid tol ajal 10. klassi õpilased, millest annab märku märge L.U 1 autori nime all – meie mõistes tähendab see 10. klassi.

Akvarellid tulid Haapsalu I keskkooli vara likvideerides päevavalgele ühe õpetaja kapi tagant. Õpetaja Ellinor-Marianne Merimaa viis need Kuke galeriisse, kus Aita Mölder need näitusena välja pani.

Loviisa, kust tööd pärinevad, on kakskeelne linn Lõuna-Soomes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments