Kuidas sõita õigesti ja turvaliselt jalgratta ja mopeediga?

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Käes on kevad, ilmad lähevad järjest ilusamaks ja kõigi kaherattaliste sõprade südames on soov sõita jalgratta või mopeediga. Kindlasti on aga pika sügise ja talvega ära ununenud nii mõnigi reegel, mille järgimine tänaval on turvaliseks liiklemiseks vajalik.

Jalgratast võib iseseisvalt sõiduteel juhtida vähemalt 10-aastane laps, kes on omandanud jalgratturi kvalifikatsiooni ehk kaasas tuleb kanda jalgrattajuhi luba.
10–15aastasel isikul peab sõiduteel sõitmisel olema kaasas sellekohane juhiluba. Koos täiskasvanuga võib sõiduteel jalgratast juhtida vähemalt 8-aastane laps.

Alla 16-aastastel on jalgrattaga sõites kiivri kandmine kohustuslik. Kindlasti ei peaks kinni jääma sõnasse „kohustuslik“, sest kiiver kaitseb õnnetuse juhtudes reaalselt kandja elu. Kiiver ei ole kindlasti liiast ka täiskasvanutel.

Lisaks eelnevatele reeglitele tuleb kindlasti tähelepanu pöörata ka rataste tehnilisele olukorrale. Kas rattal on ikka töökorras pidurid? Kas rattal on olemas kõik vajalikud helkurid (ees on valge helkur, taga punane ja mõlema rattaküljel kollane helkur)? Kas signaalkell on kinnitatud?

Peale jalgrataste on populaarseteks sõiduvahenditeks, eriti noorte seas, pisimopeed ja mopeed.

Kõigepealt vajab aga selgitamist, mis vahe on mopeedil ja pisimopeedil.

Pisimopeed on sõiduk, mille suurim kasulik võimsus sisepõlemismootori korral või mille suurim püsi-nimivõimsus elektrimootori korral ei ületa 1 kilovatti ja valmistajakiirus ei ületa 25 kilomeetrit tunnis. Pisimopeedi võib juhtida vähemalt 14-aastane isik. 14- ja 15-aastasel pisimopeedijuhil peab kaasas olema jalgrattajuhiluba.

Mopeed on mootorsõiduk, mille valmistajakiirus on üle 25, kuid mitte üle 45 kilomeetri tunnis ning töömaht ei ületa 50 kuupsentimeetrit. Mopeedi võib juhtida alates 14. eluaastast ning mopeedi juhtimiseks peab olema mis tahes mootorsõiduki juhtimisõigus või piiratud juhtimisõigus või siis ainult mopeedi juhtimiseks ette nähtud juhiluba. Mopeediga sõites tuleb kanda motokiivrit ja mopeed peab olema tehniliselt korras ning ka registreeritud. Enne 2011. aasta 1. juulit soetatud mopeedide registreerimise aeg lõpeb 1. juulil 2012 ja pärast seda registreerimata mopeediga sõita ei tohi.

Et kõigi kaherattalistega sõitmine oleks ohutu, ei aita ainult eelloetletust – reeglite täitmisest ja heast tehnilisest olukorrast. Lisaks neile peab korralik liikleja arvestama ka teiste liiklejatega.

Selleks tuleb pidada meeles, et:
* Kõnniteel võib sõita ainult alla 13-aastane jalgrattur ja tema kuni kaks saatjat ning väikelast rattatoolis sõidutav jalgrattur ja jalgrattur, kui sõiduteel sõitmine on tee seisukorra tõttu oluliselt raskendatud.
* Juhtrauast tuleb kinni hoida kahe käega, välja arvatud juhul, kui annate käega hoiatusmärguannet.
* Ärge vedage esemeid, mis takistavad juhtimist või tekitavad ohtu teistele liiklejatele.
* 
Ärge vedage haagist, mis ei ole valmistatud jalgrattaga, pisimopeedi või mopeediga vedamiseks.
* Te võite sõidutada sõitjat, kes istub sõitjale ettenähtud istmel ja kannab kinnirihmatud nõuetekohast kiivrit.
* Kolonnis sõitmisel olge ettevaatlik ja ärge tekitage ohtu teistele liiklejatele.
* Pisimopeedi- ja mopeedijuht ei tohi sõita ülekäigurajal.
* Mopeedijuht võib sõita kuni 45 kilomeetrit tunnis, pisimopeedijuht kuni 25 kilomeetrit tunnis ning tasakaaluliikuri kuni 20 kilomeetrit tunnis.
* Mopeedi, pisimopeedi või jalgrattaga tuleb sõita nii, et kõik rattad toetuksid pidevalt teepinnale.

Kui neid reegleid jälgida, tuletada meelde nii endale kui ka selgitada oma lastele, siis on jalgratta- ja mopeedisõit turvaline ja nauditav.

Kiur Klippberg,
Risti konstaablijaoskonna piirkonnavanem

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
lisaks
12 aastat tagasi

tuleb sadulas istuda õiget pidi, st, näoga lengstangi poole

Martin
12 aastat tagasi
Reply to  lisaks

Täpselt ja ainult tagarattal .