Kaitseliidu Lääne malev sai Saaremaa suurõppusel vihma, tuult ja pori

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Fotod: Madis Mintel
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 6

3. ja 4. detsembril harjutasid 700 kaitseliitlast Pärnu-, Lääne-, Saare ning Rapla ja Järva malevatest Saaremaal suurõppusel Orkaan kohalike elanike ja elutähtsate objektide julgestamist. 

Läänemaa malevast võttis õppusest osa ligi 150 kaitseliitlast.

Kaitseliidu Läänemaa maleva pealiku major Arnold Juhansi sõnul läks õppus igati korda.

"Õppuse stsenaarium oli selline, et Saaremaale on sisse tulnud pahad, kes üritavad riigiasutusi rünnata, sildu üle võtta ja muud seesugust. Kaitseliit korraldas kontrollposte, tegi luuret ja julgestas sildu ja muid elutähtsaid objekte," kirjeldas ta.

Vaenlasi oli Juhansi sõnul 100 — mitte ainult jalaväelased, vaid ka õhudessantlased. "Lennukitelt loobiti alla täiendavat varustust oma meestele, nii et pidime ka õhku jälgima," kirjeldas Juhans.

"Vihma sadas, oli tuult, oli pori — hea jalaväelase ilm," ütles Juhans. "Meie kaitseliitlased olid vahvad. Keegi haigeks ei jäänud, nuttu ja hala ei olnud, motivatsioon oli kõrge," oli Juhans rahul. "Natuke kurdeti, et tegevust oleks võinud veelgi rohkem olla. Samas oli tegevust küllaga — vaenlane oli ettevalmistatud ja tugev."

Nädala-kahe pärast saavad Kaitseliidu malevad vahekohtunikelt ja hindajatelt kokkuvõtte, millele väljaõppes täiendavat tähelepanu pöörata ja mida lihvida.

Järgmine Kaitseliidu õppus toimub aasta pärast Pärnumaal, ülejärgmisel aastal Läänemaal.

Selle aasta õppusel olid esimest korda väljas eelnevalt kursustel sõjapildimehe kunsti õppinud niinimetatud rindefotograafid, kes said oma oskusi proovile panna reaalsusele lähedastes oludes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments