Luikede toitmine teeb kahju

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Luikede toitmine talvel ei ole vajalik, sest sellega loob inimene neile lõksu, teatas keskkonnaamet.

„Eestis on luikede jaoks palju madalaveelisi looduslikke toitumisalasid, mis ei külmu talvel kinni,” ütles Eesti ornitoloogiaühingu linnukaitse spetsialist Riho Kinks. „Ühe koha jäätumisel otsitakse järgmine vabaveeala, liikudes lõuna ja lääne poole. Seetõttu ei ole luikede toitmine vajalik.”

Kui luiged harjuvad toitmisega, jäävad nad inimesele lootma ka veekogu külmudes ega liigu sobivatele looduslikele toitumisaladele.

Keskkonnaameti looduskaitse osakonna nõuniku Teet Koitjärve sõnul pakuvad inimesed luikedele enamasti saia. Süsivesikuterikkad ja mineraalainetevaesed jahutooted ei kuulu aga lindude looduslikule toidulauale, kahjustavad nende seedeorganeid ja lennuvõimekust.

„Veelindude toitmine on õigustatud vaid külmadel talvedel rannikuäärse vaba vee puudumisel, aga see on pigem erand kui reegel,” ütles Koitjärv.

Veelindude normaalne käitumine on külmade ilmade saabudes ja loodusliku toidu vähenedes otsida toitumiseks sobivat vaba vett ja seda plaani ei tohi segi lüüa. Lindude toitmine, eriti just rändeperioodi alguses, on lühinägelik ja vastutustundetu, teatas keskkonnaamet.

November ja detsember on luikede rändeaeg. Eesti on Euroopas luikede oluline talvitusala, kus madalaveelistele avatud rannikualadele võib talveks koonduda üle 10 000 linnu, peamiselt kühmnokk–luiged.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
pealkiri jumala õige
12 aastat tagasi

kahju ei jõua juba kokkugi lugeda ja rändama kipuvad kah,kohalik luik käis äsja iraanis tiiru ära

K.Silde
12 aastat tagasi

Meie Luiged saavad kõik riigikassast toiduraha….mõni isegi esindustasu.