Hiiumaa arvatav küüditaja astub kohtu ette Haapsalus

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Hiiumaal 14 perekonna Siberisse küüditamises süüdistatava Jaan Pähna kohtuprotsess viiakse läbi Haapsalu kohtumajas, teatas BNS.   

Eelistung 86aastase Jaan Pähna süüasjas algab 10. novembril, seal selgub ka protsessi algusaeg. Protsessi käivitumine  on aga kahtluse all, sest Pähn on voodihaige.
    
ENSV Riikliku Julgeoleku Ministeeriumi Hiiumaa osakonna operatiivvolinikuna töötanud Pähna süüdistatakse genotsiidis ja tsiviilelanikkonna vastases ründes.
    
Kohtueelne uurimine tuvastas, et Pähn osales 1949. aasta veebruaris ja märtsis 46 väljasaatmisele ja ümberasustamisele kuuluva isiku tuvastamisel. Ta kogus andmeid ja koostas 14 perekonna ning 46 isiku kohta salajased õiendid, mis olid aluseks nende väljasaatmisotsuse tegemisel. Ise võttis ta kinni kaks isikut. Välja saadeti Pähna tegevuse tulemusel 41 isikut, selgus eeluurimisel.
    
Samuti osales mees 1949. aasta 25. märtsil operatiivgrupi juhina Hiiumaal kodudest kuue isiku kinnivõtmisel ja toimetamisel relvastatud valve all Lehtma sadamasse küüditatute konvoeerimispunkti, kust nad viidi järgmisel päeval Novosibirski oblasti Tatarski rajooni. Kaks küüditatut olid nooremad kui 12aastased, üks naine oli lapseootel. Sundasumisel suri kaheksa inimest.
    
„Jaan Pähna ennast süüdi ei ole tunnistanud, kuid on öelnud, et see, milles teda on kahtlustatud, oli ebaseaduslik teguviis. Samas on ta eitanud andmete kogumist küüditatavate kohta,” ütles ringkonnaprokurör Indrek Kalda BNSile.
    
Kohtuarstliku eksperdi arvamuse kohaselt on süüdistatav sisuliselt voodihaige ega ole võimeline osalema kohtuistungil ja viibima kinnipidamisasutuses.
  
 „Samas ei ole Eesti seaduste kohaselt prokuratuuril alust Pähna suhtes menetlust lõpetada ja ta tuleb anda kohtu alla,” selgitas prokurör.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments