Ahvenamaa – tugevate naiste maa

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Amanda Jansson Tormisaare Maijana palub ühelt poolt abi taevastelt jõududelt, kuid samas hoiab kinni ka rahvauskumustest ja ennetest. Foto Antti Rastivo

Teisipäeval Haapsalu kinno jõudnud Soome üks kallimaid filme „Tormisaare Maija” viib vaataja 19. sajandi Ahvenamaa kaljusele laiule, jutustades ühe naise ja pere loo.

Kui küsida, kes on Ahvenamaa tuntuim kirjanik, siis igasuguse kahtluseta kõlab kaks nime: Sally Salminen ja Anni Blomqvist.

Salmineni loominguga on eestlastel olnud võimalik tutvuda juba aastakümneid, sest tema tuntuim teos „Katrina“ tõlgiti eesti keelde enne teist maailmasõda ja sellest on ilmunud mitu uustrükki, viimane alles paari aasta eest.

Blomqvistist ei teatud Eestis seni suurt midagi, sest ühtegi tema kümnest romaanist ja kolmest autobiograafilisest raamatust pole eesti keelde tõlgitud. Blomqvisti viiest raamatust koosneva romaaniseeria „Stormskärs Maja” (eesti keeles „Tormisaare Maija”) põhjal valminud samanimeline film aitab seda viga parandada.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments