Pindi Kinnisvara: Reaalne hinnalangus on käes

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Tallinna järelturul on korterite hinnad alates kevadest umbes kümnendiku võrra langenud, maade ja majade hinnad tõusevad edasi, teatas Pindi Kinnisvara oma pressiteates.

Pindi Kinnisvara kutseline maakler Jaak Eller ütles, et kui kevadel polnud lootustki Väike-Õismäel leida remontivajavat kahetoalist korterit alla 55 000 eurose hinnaga, siis nüüdseks on hinnad umbes kümne protsendi võrra langenud. „Odavamad pakkumised on juba alla 50 000 euro,“ sõnas maakler. Tema sõnul on sarnane tendents kõikides linnaosades, hinnasula on omakorda mõnevõrra suurendanud ostuhuvi. „Praegu on muidugi kuum suvi ja tormi ei joosta,“ lasus ta.

Eller lisas, et korterite liigkõrged hinnad on aktiveerinud maade- ja eramuteturu, kus tehakse varasemast rohkem tehinguid ning ka hinnad on kerges tõusutempos.

Hinda hoiavad energiasäästlikud elamispinnad

Korterite hinnalanguse ja tehingute vähesuse valguses on nõutuks jäänud madalate kõrvalkuludega elamispinnad, mis on sisuliselt hinnalangusest puutumata jäänud.

Pindi Kinnisvara analüütik Siim Simson ütles, et eriti siis, kui pakkumiste arv on kõrge ja tehinguid vähe, algab hindade diferentseerumine säästlike varade kasuks. „Eelkõige räägime me küttekuludest, kuid ka muud ekspluatatsioonikulud ei ole vähetähtsad,“ sõnas analüütik.

Tallinnas on aasta algusega tõusnud müügis olevate korterite arv 4000lt enam kui 5500le, samas esimese 7 kuu tehingute arv on paari protsendi võrra madalam, kui mullu samal ajal.

Turuseisak tuli õigel ajal

Hindade kerge langus ja tehingute arvu peatumine tuli Eesti kinnisvaraturule ideaalsel ajal, väidab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman.

„Nii halvasti kui see ka ei kõla, kuid mida pikemalt oleks hinnaralli kestnud, seda järsem oleks olnud kukkumine ja selles suhtes tuli kevadiste negatiivsete uudiste kuhjumine Eesti kinnisvaraturule ainult kasuks,“ sõnas ta, viidates eelkõige rahvusvaheliselt lahvatanud pingetele ja Eesti negatiivsele majanduskasvule. „Kui eelnevale lisada niigi uimane suveperiood, saame umbes pooleaastase rahunemisperioodi näol loogilise tulemuse mulluse liigkiire hinnatõusu peatamiseks,“ lisas ta.

„Olime juba aasta alguses valmis negatiivseks stsenaariumiks, et hinnad tõusevad terve 2014. aasta varasemas tempos- see oleks tähendanud 2015. aastaks midagi saneerimiskava sarnast, kuna sellist ülekoormust ei oleks turg välja kannatanud ja siis oleks olnud seisak märksa järsem ja paljudele valulisem olnud. Praeguse pausi elab aga iga vähegi rasva kogunud ettevõtja ja leibkond valutult üle ning loodetavasti ei pea keegi jälle sundmüükidega tegelema hakkama,“ lisas ta.

Pindi Indeks langes juulis 3,3%

Pindi Indeks langes juulis 3,3% võrra, andes 17 Eesti suurema linna tehingute kaalutud keskmiseks hinnaks 1051 eurot. Juunis oli antud suurus korrigeeritud andmetel 1087 €/m².

Kui juunis tehti antud linnades 911 korteriomandi tehingut, siis juulis tõusis aktiivsus 1068 tehingule.

Võrdluseks- mullu juunis tehti indeksilinnades 1130 korteriomandi tehingut.

Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 25 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 68,4 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna. Tegemist on väärtusega, mis hõlmab ligi 800 000 elaniku eluaset läbi kümne aastase ajaloo.

Fraafikud: Pindi Kinnisvara

Pindi korterihinnad (2) Pindi korterihinnad (1)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments