Vald nõuab kaevandajalt rabauuringuid

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Eesti maaülikooli teadur, keskkonnaökoloog, sookureuurija Ivar Ojaste on kindel, et turbakaevandus mõjutab piirkonna põhjavett. Foto: erakogu

Eesti maaülikooli teadur, keskkonnaökoloog, sookureuurija Ivar Ojaste on kindel, et turbakaevandus mõjutab piirkonna põhjavett. Foto: erakogu

Looduskaitsjate ja teadlaste hinnangul oleks mõistlik Turvalepa raba taastada ilma sealt 30 aastat turvast kaevandamata.

Kuigi seaduse järgi ei pea kaevandaja keskkonnamõju hindama, nõuab kohalik omavalitsus põhjalikke uuringuid, sest 30 aastaks kaevandusloa andmine võib rikkuda ümbruskonna külade kaevuvee ja teha korvamatut kahju loodusele: raba on tasapisi hakanud taastuma ja kaevandus piirneb looduskaitsealaga.

„Et tekiks turvaline teadmine, et kaevuvesi ja kõik muu on kontrolli all,“ ütles Lääne-Nigula vallavanem Janno Randmaa.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Flora
8 päeva tagasi

Arop- A.I.A. (Anna Inimestele Andeks) feat. Lea Dali Lion- YouTube

Flora
8 päeva tagasi

Etikett tuletikukarbilt:”HOIDU RONGI EEST!”

Anonüümne
10 päeva tagasi

30 aastat plaanivad kaevandad???Selle mõju põhjaveele võib märksa suuremat ala hõlmata,kui need lähikonna külad,kes praegu protestivad.Läänemaa solgiauguks või???

kaardilt
10 päeva tagasi
Reply to  Anonüümne

Palivere on võimalikule kaevandamisele natuke lähemal kui õnnetu Salajõe kaugus Niibi karjäärist. Nii üheselt ei saa ilmselt võrrelda, kuid lähimatest küladest laiem mõju võib vahest olla küll.

Paliverest
8 päeva tagasi
Reply to  kaardilt

Kahjuks pole siiani Palivere inimesed seda probleemi endale peaaegu üldse teadvustanud. Ootaks osavallalt rohkem aktiivsust selles vallas!

Arborist
10 päeva tagasi

Verbaalne kõhulahtisus volikogu istungil.
See peaks olema ravitav.
Võluseenekeste tarvitamine on küsitav.
Abi võib olla perearsti visiidist.
Apteekriga on ka konsulteerida mõttekas.

Arborist
10 päeva tagasi

Üraskitõrje eelnõu ettepanek jäi tähelepanuta, kuna ei paku volinike hulgas mingit huvi.

uskmatu
11 päeva tagasi

Kaevandame turba,laadime laevale ja johhaidii euroopasse pakendamisele st.väärindamisele kuhu jääb ka 80-90% tulust ?

Njah
10 päeva tagasi
Reply to  uskmatu

Nojah, aga kohalikud kodanikud on ju igasuguste tehaste ja tööstuste vastu, lausa tänavatele tulevad meelt avaldama, et saaks ikka veel vaesemaks jääda. Nii viiaksegi toormaterjal lihtsalt sentide eest välja, selmet väärindada kodus.

Njahile!
10 päeva tagasi
Reply to  Njah

Kohalikud ei ole kuidagi tööstuse vastu, sest ümbruskonnas on mitmeid ettevõtteid.
Turba kaevandamisel ei soovita turvast kohapeal väärindada vaid läheb laeva peale ja ekspordiks.
Kohalikele jääb vaid lagastatud loodus ja tühjad joogiveekaevud. Tulu läheb kaevandajate taskusse. Tehke endale enne teema selgeks kui siin kirjutate!

Ain
11 päeva tagasi

Kõige naljakam selle Lääne-Nigula volikogu juures on see, et selle sõnakaim ja tobekoomilisem liige on tegelane, kes tegelikult elab ja tegutseb Märjamaa vallas! Ja tema tobedate targutuste peale noogutavad ja tõstavad enamus volinikke krapsakalt kätt. Sest keegi ei taha ju tema kommentaaridega pihta saada. Paljud volinikest vist ei teagi, kus Turvalepa raba asub ja kuidas seal plaanitud turbakaevandamine võib lähikonnas elavate inimeste elu muuta.

Anonüümne
10 päeva tagasi
Reply to  Ain

Kinnimakstud tankist:raha tahad?!

Seda minagi
10 päeva tagasi
Reply to  Anonüümne

mõtisklesin et kui palju sellele ampelmannile on makstud et ta seal tsirkust tegi ja istungit segas?

Joel
7 päeva tagasi
Reply to  Seda minagi

Sellele tüübile ei ole vaja maksta, tal enda raha piisavalt. mõnda asja ainut napib ja naljasoon on kuidagi huvitavalt arenenud

maitse asi
7 päeva tagasi
Reply to  Joel

Huumorisoon on huvitav tõesti. Kui Oru kooli direktor ainsana kaevetööde ajalise piiramise küsimuses teisiti hääletas, siis viskas üle laua, et järsku paneme sul kooli kinni? Linnamäe inimesed naeravad kindlasti.

Andrus
11 päeva tagasi

Lääne-Nigua rahvas, valige ikka volikogusse selliseid kloune, kes ise naudivad seda, et nad oskavad sellist tobedat juttu suust välja ajada. Ja teised plaksutavad rõõmuga kaasa. Asja tuumast ei saanud seal enamus tegelasi aru. Vaadake seda klounaadi https://www.laanenigula.ee/! See on naljakas aga väga kurb. Rahvas väärib oma valitsejaid!

valimistel näeme
11 päeva tagasi
Reply to  Andrus

Kui kaevandamine peaks käiku minema, siis tahaks enne KOV valimisi küll teada, et kes kandidaatidest poolt või vastu olid. Samuti seisukoht selle osas, et kas veokitega kasvõi öösel valla territooriumil ringi sõitmine on igati okei.

Volikogu istungi salvestis võib ilmselt paljusid üllatada. Kõigil on ju töö jm seoses koosolekuid olnud, kuid selline ebaprofessionaalsus ikka hämmastab.

nimi olemas
11 päeva tagasi

Raba ümbruses elavad inimesed hoidke kokku!
Ühiselt õnnestub meil teist korda see raba ülesse sonkimise plaan seisma panna!

Paul
10 päeva tagasi
Reply to  nimi olemas

Rumalus. Võtke praeguse aja veeproovid ja siis peale kaevandamist. Kui on joogivee kvaliteet muutunud halvemaks, vot siis saate oma võidu ja väga suure kompensatsiooni kohtu kaudu. Muidu niisama plakatitega õue peal seista ei too kasu midagi, jääte kõigest ilma. Asju tuleb ikka õigest otsast ajada.

Mida siis
8 päeva tagasi
Reply to  Paul

enam rusikatega vehkida on kui joogivesi juba rikutud on?

Anonüümne
11 päeva tagasi

Vargad tegutsevad avalikult ja 24/7 ?????