Lembitu Twerdianski: vee alla puhutud õhk ei aita

Väikeses viigis püüti veevahetusega hapnikusisaldust tõsta. Foto: Malle-Liisa Raigla
Väikeses viigis püüti veevahetusega hapnikusisaldust tõsta. Foto: Malle-Liisa Raigla

Laupäevases lehes oli artikkel, millest selgus, et kalade päästmine Viigis ei andnud erilisi tulemusi.

Kõik see suur aja- ja rahaline kulu oleks võinud olla olemata, kui vabatahtlikud oleksid olnud kursis ihtüoloogia, kalade bioloogia ja orgaanilise keemiaga ning otsinud kasvõi varasemate kogemuste ja katsete tulemusi, veebis neid ikka on.

Vee alla puhutud õhk ei aita, õhus sisalduv seotud hapnik ei ole aga kaladele omastatav. Katseid on tehtud Kanadas ja Norras. Tulemusi on saavutatud osooni massilise vee all pumpamisega. See on aga üle mõistuse kallis, sest seda tuleks katsete põhjal teha kogu jää olemasolu perioodil. On kaalutud balloonide vedamise asemel ka osoonitehase ehitamist eriti väärtuslike kalaliikidega veekogudele, kuid see on veel kallim.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Napak
2 kuud tagasi

Selle kirjatüki autorilt on tulnud sotsmeedias pidevalt arusaamatut teksti. Tihti seosetut. Ei maksa autorit liialt tõsiselt võtta.

Ahto
2 kuud tagasi
Reply to  Napak

Ei vasta tõele. Lembitu Twerdjanski on eakas,kuid väga lugupeetud ja laialdaste teadmistega.Eriti muidugi metsanduse valdkonnas

Ahto
2 kuud tagasi

Kogu lugupidamise juures Lembitu vastu,vaidleks siiski kergelt vastu. Õhuhapnik siiski ühineb veega ja muudab vee hapnikusisaldust. Üks lihtne näide. Akvaariumid. Akvaariumipumbad on alati pumbanud sinna õhku,mitte osooni. Ja kalad elavad. Isegi sellistes klaaskastides,kus pole ühtegi veetaime.
Olen mitu korda transportinud eluskalu 250 liitrises plasttünnis. Hapnikupuudus tünnis on kohe märgata. Lahendus on lihtne. Igas tanklas on kompressor.Voolik tünni ja mõni minut suruõhku lasta tünni-probleem lahendatud. Tartust Läänemaale sõites piisab 2-3 korrast õhutamisest,et kalad elusana kohale jõuaks. Objektiivsuse huvides peab muidugi mainima,et transportinud olen selliselt karpkalu,kes on hapniku suhtes vähenõudlikud nagu kogred.

viigil
2 kuud tagasi

oli ju talisuplejate paradiis, see jääauk peaks ju pidevalt lahti olema

kohalik
2 kuud tagasi

Valitsuse targal juhtimisel puuritakse järgmiseks talveks augud juba suvel valmis.

järgmine
2 kuud tagasi
Reply to  kohalik

kuu algab LV ülemaailmne, pooleks aastaks planeeritud turnee ummuksis veekogude külastamiseks. eriti tuntakse huvi lähis-ida ja põhja aafrika regiooni veekogude ummuksist päästmise kogemuste vastu. LV kogemuste vahetamise grupid vahetuvad rotatsiooni korras iga kuu tagant, et vahepeal külastada LV sõpruslinnasi.

Noor
2 kuud tagasi

Ikka vett rikastada!?

akvaariumites
2 kuud tagasi

rikastatakse õhku siis millega

En.
2 kuud tagasi
Reply to  akvaariumites

Leidsin ühe netis müüdava osonaatori kasutusotstarbeks mh. : “4. Akvaariumite steriliseerimine, hapnikuga küllastamine, haiguste profülaktika Asetage kerakujuline otsik akvaariumi. Vette sattuvad osooni molekulid vabastavad puhta hapniku, hävitavad mikroobid, oksüdeerumise segud, takistavad kaladele mõeldud toidu jäätmete lagunemise. Haiguste profülaktikaks piisab seadme igapäevasest kasutamisest 5 minuti vältel.” Järelikult juhitakse akvaariumisse mitte tavalist vaid osoneeritud õhku. Kui googlesse toksida ‘osonaatori müük’, leiab tohutult vasteid. Viiki nende miniseadmetega muidugi ära ei toida. Eeldades, et Eeslahe vesi on jää all hapnikurikkam, võiks ju pumbata ‘surnud’ vett Väiksest viigist välja ning hapnikurikast vett Eeslahest sisse. (Tegelikult on sissepumpamisjaam Inglisilla kohal, kuid kahtlen, kas Suure viigi umbses… Loe rohkem »