Käre külm räsib talivilju

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Üdruma kandis tegutseva Reinu-Einari OÜ agronoomi Sandra Pärnpuu sõnul on raps teraviljadest külmaõrnem kultuur. Foto Urmas Lauri

Paukuv pakane teeb taliviljadele kurja, osa selle aasta saagist võib juba hävinud olla, aga asjatundjate arvates pole paanikaks veel põhjust.

Nii Läänemaa suuremad viljakasvatajad kui ka Maaelu teadmuskeskuse teadurid on ühel meelel selles, et lagedatel põldudel kasvavale taliviljale on nädal aega kestnud paukuv pakane tugevasti viga teinud. Kui suured on külmakahjud, selgub aga alles kevadel. „Ma ei tekitaks veel paanikat,” ütles talinisu aretaja Reine Koppel.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Külamees
5 kuud tagasi

Asjatundjate kokkutulek – seoses kliimamuutustega on pidevalt räägitud võimalusest, et see võib Golfi hoovuses muutusi põhjustada, siis võib meil talv palju külmemaks minna hoolimata kliima soojenemisest üldises plaanis.
Neilt asjatundjatelt kes täielikult eitavad inimtegevuse mõju võimalikkust kliimamuutustele, küsiks: kas tühine õhuke kile võiks mõjutada päikeselt tulevat kiirgust? Kui ei usu, siis minge päikesepaistelisel päeval kilekasvuhoonesse.

Külma Võetud
5 kuud tagasi

Huvitav oleks teada, kuidas talvituvad siin elavad võõrliigid- näiteks šaakal?

AVS
5 kuud tagasi
Reply to  Külma Võetud

Šaakal on Eestis juba vähemalt kümme aastat olemas, ju siis saab hakkama, üsna kohanemisvõimeline loom. Ka põhja poolt, Soomest juba leitud.

professor Greta
5 kuud tagasi

See jääb teie viimaseks mureks talivilja pärast, sest kohe tuleb üleilmne soojenemine ja kõik viljad kõrbevad ära, aamen! mure murtud.

Nimi (kohustuslik)
5 kuud tagasi

Miks te oma rumalust just siin peate avaldama? Uurige, mida tähendab üleilmne soojenemine ja siis räägime edasi!

To Nimi
5 kuud tagasi

See üleilmne soojenemine on täiesti normaalne nähtus ega sõltu inimese tegevusest. Näiteks on 1400 aastatel elatud (viikingid) ja põldu haritud Gröönimaal, sest seal oli nii soe. Siis hakkas kliima jahenema ja elu Gröönimaal kadus. Nüüd hakkab kliima taas soojenema ja kisa on taevani. Maailma kliima ei sõltu sellest, mida inimene tahab või ei taha, veel vähem suudab inimene seda kuidagi mõjutada, kliima kulgeb omasoodu. Ei aita siin elektriautod ega tuulikud, kliima ainult naerab selle peale ja soojeneb edasi, sest nii peab olema. Kes ei kohane, see sureb välja nagu mammut.

midagi
5 kuud tagasi

sellist, kui kaua aega palja peaga lõõskava päikese all olla ja juttu jätkub kauemaks seltsimees

Tasku filosoof
5 kuud tagasi

Miks te oma rumalust just …

Sa võiksid oma teadmisi piisavalt mitteharitud seltskonnaga jagada, muidu tekib arusaam, et lahmid niisama ja ei tunne ka ise asja 😁