Läänemaa kriisikomisjon süüdistab Elektrilevi tormiaegses kehvas tegutsemises

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Oktoobritorm murdis paljudes paikades puid, kuid jättis üle aastate Läänemaal mõne piirkonna ka pikaks ajaks elektrita. Foto: Malle-Liisa Raigla

Oktoobritorm murdis paljudes paikades puid, kuid jättis üle aastate Läänemaal mõne piirkonna ka pikaks ajaks elektrita. Foto: Malle-Liisa Raigla

Oktoobritormiga kaasnenud pikad elektrikatkestused panid Läänemaa kriisikomisjoni Elektrilevilt aru pärima. Elektrifirma vastused kriisikomisjonile jäid üldsõnaliseks.

Oktoobri lõpus kolm päeva möllanud torm Patrick laastas metsi ja jättis elektrita kümned tuhanded majapidamised üle Eesti.

Läänemaa jaoks muutis tormi eriliseks tõsiasi, et üle aastate põhjustas see Läänemaal hulgaliselt elektrikatkestusi. Osa Noarootsi ja Oru piirkonnast oli päevi elektrita. Rekordhetkel oli Elektrilevi katkestuste kaardi järgi elektrita ligi 3500 Läänemaa majapidamist. Tegelikult oli elektrita rohkem majapidamisi, sest kõik katkestused kaardile ei jõudnud. Katkestustest enam pahandas omavalitsusi ja ettevõtteid aga infosulus olemine.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
filosoof
4 kuud tagasi

Iga majaomanik pekas ise oma ohtlikud puud maha võtma
Miks ta istutas puud elektriliini alla!

Puuroti laps
4 kuud tagasi

Elekter ja fossiilkütused on kodanlik igand ja tuleb elimineerida ja likvideerida…
Varsti teeme valgust ja jõudu uut moodi

enn
4 kuud tagasi
Reply to  Puuroti laps

peagi tuleb meil kraanist piima ning kapis kasvavad (kilekottides) rahapakid! üheskoos marsime rõõmsalt homsesse!

Haridusminister
4 kuud tagasi

Kas meil elektriliini talumistasu makstakse?

Nimi (vabatahtlik)
4 kuud tagasi

Jah!

Napak
4 kuud tagasi

Kas komisjon abis käis liine parandamas?

kodanik
4 kuud tagasi

Mille üle siin imestatakse? Sellest hetkest, kui Elekrilevi Imatralt Läänemaa üle võttis, aetakse siit vaid pappi taskusse ega teha enam midagi. Viie aasta pärast oleme nagu Saaremaa.

nojah
4 kuud tagasi
Reply to  kodanik

pap papiks, aga puud kasvavad. Peaks vist hakkama ülekasvanuid puid maha võtma, aga puukallistajad sellega ei lepi. Valik – kas elekter või soovunelm.

Vot siis
4 kuud tagasi
Reply to  nojah

Kusjuures võrgu kvaliteedi tõstmiseks on ainuke seadusest tulenev võimalus võrgutasu tõstmine, millele suurem osa tarbijaid kohe sõrad vastu ajavad. Alternatiiv saab olla valitsuse erandkorras meetmed võrgukvaliteedi tõstmiseks, nt EL rahastusest-tormikindluse tõstmine, riigi eelarvest-CO2 kvooditulud jms, aga olematu kvaliteedita poliitilisel tasandil puudub poliitiline tahe suunata raha võrgukvaliteedi kasvu. Pigem nõuavad elektritarbijalt taastuvenergia tasu ja tõstavad elektriaktsiisi. Samas nn kriisikomisjonid hauguvad vale puu all, sest olenemata kes on Elektrilevi omanik, jäävad probleemid ikka samaks ehk poliitiliseks. Loll saab kirikuski peksa.

Mis mõttes?
4 kuud tagasi
Reply to  Vot siis

Väga õige puu all hauguvad. Väga hea, et üldse keegi lõpuks haukuma hakkas. Aastakümneid tegemata töö on viinud meid sinna, kus me praegu oleme. Elektrilevi teenib korralikku tulu, millest suurem osa võetakse riigieelarvesse. Sisuliselt on tegu maksuga. Kõrgepingeliinide aluse ja ümbruse korrashoidu reguleerib seadus. Erasektor hoiab korras, Elektrilevi ei maksa midagi, omanik ei maksa midagi. Miks ei võiks sama seadust rakendada keskpingeliinidele?

Napak
4 kuud tagasi
Reply to  Mis mõttes?

Too siia ka tulude-kulude suhe.

Nimi (vabatahtlik)
4 kuud tagasi
Reply to  Napak

Milleks, sa ei saa ju aru sellest!

Sellest
4 kuud tagasi
Reply to  Mis mõttes?

räägiti ükspäev raadios ka et vaja oleks liine uuendada. See ju elektrikatkestuste peamine põhjus et liinid on amortiseerunud.
Elektrilevi esindaja hakkas kohe ohkima kuidas neil raha ei ole selle jaoks!?!?!?
Imatra ehitas korralikud kaabliga liinid, kestavad siiani, ei mäletagi millal viimati elekter ära oli. Aga Elektrilevi oskab vaid raha lugeda…

Napak
4 kuud tagasi
Reply to  Sellest

Näita nüüd seda korralikku kaabliga liini, mida puu maha ei võta. Tihti koos postiga. Kas sa ise ka aru saad mis putru kokku kirjutad?