Haapsalu mõtleb promenaadi pikendamisele

Andra Kirna

andra@le.ee

Projekti juht Haapsalu linnavalitsuses Gerda Algre on sademeveetiigi- ja puhkeala põhjalikult läbi uurinud. Foto erakogu

Uuemõisa ja promenaadi vahelisele alale, kuhu just kaevati sademevee kogumise tiike, on järgmiste projektidega kavas luua kergliiklustee ja puhkeala.

Projekt Life LatEst Adapt on loodud selleks, et saada looduspõhiste ja nutikate lahendustega jagu sademevee üleujutustest linnades.

Haapsalu linnageodeedi Peep Aedviiru sõnul käib praegu eeltöö faas. „Uuringud ja muu ettevalmistus. Praegu ootame selle taga, et üks teine – sademevee kogumise – projekt valmis saaks,“ ütles Aedviir.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
37 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi
7 kuud tagasi

Minuarust hetkel muud ei kuule kui, et ei ole raha seda hooldada ja teist niita. Kas nüüd on leitud mingi kullaauk kuskilt? Peaks tegelema juba olemasolevate asjade hoolduse ja probleemidega mitte neid juurde tekitama

***
7 kuud tagasi

väga möistlik, aga näitaks mingeid plaane paberil, saaksid kõik parema pildi ette!

Eduard Tamsalu
7 kuud tagasi
Reply to  ***

Et Haapsalu Linnaviletsuse mingeid plaane näha..pead olema arvel…teatud meditsiiniasutuses…

Vatt nagu!!!??
7 kuud tagasi
Reply to  Eduard Tamsalu

Kõik senised projektid on ju peale selle, et neid näha isegi nii kummaline teile ka ei tundu, kohalikud on saanud ka isegi ettepanekuid teha. Ise pole osa võtnud, aga kirjutama kõva. Keegi ei saada sulle posti koju, et palun tule ka arutama asja! Ise peab olema nati aktiivsem, kui kohaliku piirkonna teemad huvitavad. Ainult valimistel tuleb sedel koju, et palun tulge, muul ajal pead ikka ise oma eluolu heaks ise aktiivne olema, nagu me kõik oleme!

sama
7 kuud tagasi
Reply to  Vatt nagu!!!??

valiku võimalus nagu putleri valimistel

arvata on
7 kuud tagasi
Reply to  ***

et promenaadi jätk tuleb merekaldsle, või mõni tahaks äkki suure trummitaha väi Espte metda.

Eduard Tamsalu
7 kuud tagasi

Tahan lennata..
Aga mitte eriti kõrgelt..kuna kardan kokku põrget…

Eduard Tamsalu
7 kuud tagasi

Sellele Linnaviletsusele ütleks et vähem möla…pikem samm

imelik küsimus
7 kuud tagasi
Reply to  Eduard Tamsalu

Kus sa siin linnas elad taebla töll?

sealt
7 kuud tagasi

tilgub nii mõnelegi

Kurb
7 kuud tagasi

“Haapsalu mõtleb”, et teeks midagi kära- ja mürarikast jälle Uuemõisa, nagu tulevad Lidli rämpsupood ja Päästeamet pläraki keset vaikset elamurajooni, sest et ega linnaisad ei ela mingis Uuemõisas ise kohapeal nagu mingid vaesed, eks?!! Ja nüüd mere äärde, kus peaks olema linnukaitseala?! Tulevad esmalt rasked, suurte detsibellidega kopad ja traktorid, kes pööravad harjunud loodusmaastiku segamini, häirivad loomade, lindude pesitsemist (suvekuudel kindlasti, et ehitusmehe jalakesed kuivakeseks ikka jääks, nagu viimastel aastatel kombeks näiteks metsatöödel!), edasi pannakse kindlasti täislaksvalgustusega tänavavalgustuslambid ja miks mitte reklaamtahvlidki, mis tekitab loodusele valgusreostuse ja kolmandaks hakkavad seal loodust reostama igasugused teismelised, jotad jms päevavargad?! Ja ikka nii,… Loe rohkem »

Kurb
7 kuud tagasi
Reply to  Kurb

Ja veel, kui arendada tahate, tehke korda Paralepa ranna ala, mis aastaKÜMNEID karjub uuendamise järele! See, mis Haapsalu rannaaladega toimub, on totaalselt piinlik, ebasanitaarne, räpane, hale ja ma arvan, et isegi tervisele ohtlik (surnud ogalikud, seisva vee roisubakterid). Pingid, prügikastid puuduvad, riidevahetuskabiinid on räpased ja riputusnagid puuduvad. Kogu üldmulje on väga räpane. Liiv kui ranna kohustuslik osis – puudub!!!! Väiksed puidust ja metallist sillakesed roostetavad, kõiguvad ja on eluohtlikud. Misasja te seal linnavalitsuses veel ootate, et mõne turistiga midagi seal juhtuks?! Kaua te veel ootate selle rannamajanduse kordategemisega? Iga suvega jääb seal kohalikke järjest vähemaks ja tulevad ainult turistid, kes… Loe rohkem »

Misasja
7 kuud tagasi
Reply to  Kurb

Te pole vist ammu rannas käinud?

Kurb
7 kuud tagasi
Reply to  Misasja

Käisin Paralepas ca nädal tagasi (suvel ka muidugi korra, rohkem ei suutnud) ja käisin Pärnu rannas, sh uuendatud osas (Düün) paari päeva eest. Pärnu on valgusaastate kaugusel. Ma saan aru, et veekogusse puutuv on looduse teha ja suurt seal inimene tõesti teha ei saa, on nagu on. Puhastada siiski saab. AGA kõik see, mis eelneb vette minemisele ja kõik, mis jääb ranna ümbrusse: pingid, prügikastid, teedevõrk, liiva olukord, taimestik, kõik see ON inimese teha, kui inimene (linnavalitsus) seda korda teha tagab. Haapsalu linnavalitsuse huvi lõppeb vist Fra Mare välibasseini piiriga, sest sealt edasi on neile ainult kulu, mitte tulu, kui… Loe rohkem »

Kurb
7 kuud tagasi
Reply to  Kurb

Kui Haapsalu saaks ühe asjagi pärnust üle võtta, sest rohkemaks huvi ilmselgelt puudub, võiks olla need spetsiaalsed kahe poolega ja kõrgema osaga pingid, kus on kõrgemal selline pulk, kuhu korraks oma riided või rätiku riputada. Ja need tuleb panna vee äärde, kus inimene püüab päevitada, mitte kuhugi tee äärde vaatega kuhugi metsa või linna poole. Kui liiva ei suudeta päevitajale tagada, vaid inimene on sunnitud oma rätikuga niiske muru peal kügelema, tooge vähemalt normaalseid pinke, et saaks valge inimese moodi end pärast ujumist kuivatada ja pärast oma asjad kokku pakkida, jalad kuivatada jne! Kõik suvitajad ei ole autoga!!!!

huvitav
7 kuud tagasi
Reply to  Kurb

Ma päevitasin küll liiva peal see suvi. Täitsa palju liiva oli, isegi rannavollet sai mängitud ja seda mitte asfalti, vaid liiva peal. Suurem ja võimsam võiks muidugi olla rannaosa, kõrkjad tungivad peale, aga ei saa ju võimendada, miskid linnud pidid rahu saama jne. Lugege siit kasvõi, väga palju on oigamist ja soigumist nagu kuskil haavatute palatis.

aafrika
7 kuud tagasi
Reply to  Kurb

ranna ujumiseks kohandamiseks võiks ka mõne miljoni kulutada, ehk leidub isegi kasutajaid, ravimuda kuurort meil ju

kus see
7 kuud tagasi
Reply to  aafrika

vesi välja võetakse Aafrika randa
Hiljaaegu oli kiun, et meri on tühi, vett pole, toome Pärnust või ?

kaevame
7 kuud tagasi
Reply to  kus see

kraavi hara lahest tagalahte, paneme tööle vesipumbad, ehitame silla silmalt noarootsi ja noarootsi sõitmiseks ka raudtee üle lahe, tagalahte rajame riisipõllud, kiltsi tehnolinnaku, paraleppa , marienholmi, raudteejaama juurde elamurajoonid, lihakombinaadi kohale selverijahutus jaama, puhastusseadmetesse supermoodsa spaa, rohukülla jaapani pensionäridele elamurajoonid, valgeväljale ujulakompleksi ja lossiplatsi uhke katedraali, lossihoovi aga 300 m kõrguse tuuliku, kõik vanalinna katused aga katame päikese paneelidega, nii, et kiun on ilma asjata, tööd jätkub kõigile

imelik küsimus
7 kuud tagasi
Reply to  aafrika

Eh, mismoodi sa seda kohandad, tõmbad lahesopi kuivaks ja siis niidad vetikad ära? Aaa, sorri, minu rumalus, muidugi ju stokkeris müüakse ka allveeniidukeid….

Vat see on
7 kuud tagasi
Reply to  Kurb

õigus, er kohalikud armastasid Pärnut. Meie härra Kunnar oli väga tihti Pärnus suvitamas ja talle meeldis väga Naisterand, seal olid puped jumala alasti, nagu ta kiitis. Ja teine koht mis talle meeldis oli Peterburg, Leningrad – kõikide kivimajade ja munakivi sillutisega. Tema ütles, et see on jaitse kamennaja doroga. Niipalju siis rannaliivast ja muust mis mujal randades ja linnades on.

Mall
7 kuud tagasi
Reply to  Kurb

Lidl ei ole ‘rämpsupood’, – igal juhul mitte rohkem kui Maxima jt.

Ülgas
7 kuud tagasi
Reply to  Mall

Räõpspood on selver, kus hinnatase on nagu eliitpoe oma aga kaup ja kauba asetus nagu Säästumarket ja Rannarootsi omas kipuvad lihaletis Rünga ka tegema. Aga eks neiltsamustelt tulebki raha ära võtta
Gross võiks ka lõpuks näitele tulla – Kastani on alla käinud.

Misasja
7 kuud tagasi
Reply to  Mall

Lidl on täielk rämps ka minuarust. Osta seda easvajuust, sööd nagu pekitükki, maitsetu plönn, aga ikkagi välismaa oma.

uuemõisa
7 kuud tagasi
Reply to  Kurb

on keki tootmidbaas ja keki ehitajate asum. Pole seal nii vaikne olnud kui praegu. Sätiks veel mõisa hoonesse sõjaväeosa või mõisa toimima vat siis on idüll.

Lapsevankriga ema
7 kuud tagasi

Enamus kõnniteid kesklinnast väljapoole on olematud või käimiseks kõlbmatud.
Kas te ei võiks oma ”nutikad lahendused” esmalt nende kordategemiseks rakendada ja siis jätkata puhkepaikade ja kergliiklusteedega? Tahaks tervete kontidega koju jõuda!

Urmas
7 kuud tagasi

Uus Männiku tee uus kergliiklustee!?

Lapevanker on üldiselt
7 kuud tagasi

ca 2 aastat vajalik Noh ja poodi peab leti ette saama . Enne vanasti magas titt õues kui ema poodi läks. Koguaeg kiusavad neid titeemasid. Talvel lumi tänavatel ja suvel kohe murtakse konte lambist. Palju rohkem on vanureid, puudega ja lihtsalt noori ja keskealisi inimesi kellele on ka justnagu õigus linnavahel olla, puhata ja patseerida.

imelik küsimus
7 kuud tagasi

Väikestest vankrilastest kasvavadki kord need puudega ja keskealised ja noored jne. Iseenesest ei teki ju. Kui pole mugavat pesa, siis ei teki ka eriti. Sellisest ringkäigust peaks ikka aru saama, teid ka ju päris kurg ei toonud ja kohe invaliidina?

Gustaf
7 kuud tagasi

Mina mõtlen kosmoselennust Marsile…
On Marsilgi kord õites õunapuud

Soovitus
7 kuud tagasi

Tehke kaubsi esine park ilusa purskaevuga alaks kõigepealt, siis vaadake sinna promenaadi pikendamise poole.

Reet
7 kuud tagasi
Reply to  Soovitus

Õige mõte!

sademevee
7 kuud tagasi

süsteem linnas lihtsalt puudub, selle ehitamist on aastakümneid ignoreeritud