Juhtkiri: mustikamännikud tahavad jääda

Lääne Elu

info@le.ee

Haapsalu tahab oma uue üldplaneeringuga tagada vanade männikute säilimise puhkemetsadena ja selleks üldplaneeringusse kirja panna täpsed tingimused, kuhu kindlasti ei kuulu lageraie lubamine. Riigimetsakeskus (RMK) nende metsade majandajana loodab, et planeeringusse lähevad ilusad ümmargused põhimõtted ja majandamine ise hakkab toimuma hiljem jooksvalt kokku lepitavate majanduskavade järgi.

See aga ei sobi linnale kuidagi, sest seni kokku lepitud kavade järgi tegutsedes on ilusa vana mustikamänniku vahele kasvanud metsanoorendikud. Lageraielangid, kus lehtpuuvõsa vahel kasvavad heal juhul mõned istutatud kuused. Metsa alla mustikale aga enam asja ei ole – kui keegi sinna üldse trügida tahab. Ometi on need noorendikud ametlikult ka praegu kõrgendatud avaliku huviga metsaalad. Mis sest, et keskmist kasvu inimene ulatab sellest metsast üle vaatama ja üksikud kasvama jäetud (seemne)puud on praeguseks kuivanud või ümber kukkunud ega paku isegi enam vähest varju.

Mõlemad – nii linnavalitsus kui ka RMK – seisavad metsade säilimise ja hea käekäigu eest. Loomulikult on neil erinevad huvid.

Riigimetsakeskus lubab metsade majandamise kavadega tagada iga kava puhul juba asukohapõhise koostöö metsaomaniku, ametkondade ja kohalike elanike vahel. Lubab käia läbi konkreetsest asukohast tulenevad ökoloogilised, sotsiaalsed ja kultuurilised väärtused, otsida tasakaalu ja hoolitseda, et need väärtused säiliksid. Seejärel valida aladele parimal moel kohandatud majandusvõtted ja nii tagada metsa jätkusuutlikkus – aegamööda ellu viidava uuendamise abil.

Kohalikest elanikest moodustunud mittetulundusühing käib samal ajal keskkonnaametiga Valgeväljale antud raielubade pärast kohut. Raied, mis pidid algama tänavu, õnnestus küll edasi lükata. Kohtuveskid jahvatavad aeglaselt ja tulemus pole veel selge. Värskelt rajatud metsa väljaveotee aga ulatub Valgevälja mustikamännikute vahele.

Ometi on Eestis ju metsi, mida püsimetsana majandatakse. Ehk võiks siingi?

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi (kohustuslik)
9 kuud tagasi

Uskuge, kõik metsad tahavad jääda! Kõik linnud tahavad pesitseda! Kõik metsloomad tahavad metsas elada! Ainult see looduse kroon – inimene ei taha sellest aru saada.
Linnavalitsust ma ei tea, aga RMK ei seisa kindlasti metsade säilimise ja heaolu eest! Nendel on määravaks vaid rahanumber, mida suurem, seda parem. Selle varjamiseks vaid ilus jutt metsade kaitsmisest. Kes ei usu, vaadake ühingu Eesti Metsa Kaitseks kirjutisi.

Rahvas valis ekre
9 kuud tagasi

Saame uue valitsuse, lõpevad ka probleemid valesti majandamisega!
Praegune “koalitsioon” on omakasupüüdlik ning saamatu!