Põud võib sundida põllumehi karja tapamajja viima

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Andres Vaan valiti 2021. aastal aasta põllumeheks. Foto: Urmas Lauri

OÜ Topi Mõisa juhi Andres Vaani sõnul on lisaks kuivusele heinasaaki mõjutanud pikalt kestnud öökülmad. Foto: Urmas Lauri

Põua tõttu pole talud suutnud piisavalt sööta varuda ja kui lähiajal vihma ei tule, hakatakse loomakarjasid vähendama. Läänemaa põllumehed ei ole veel paanikas.

Eestimaa talupidajate keskliit lõi esmaspäeval häirekella: „Kui lähiajal vihma ei tule, peame pool Eesti loomakasvatusest likvideerima.” Prognoositakse, et esimese niitmise lõpuks on talvesööta umbes kaks kolmandikku tavapärasest vähem.

Martna kandi põllumehe Hardi Rehkalti sõnul on olukord küll hull, kuid siiski veel mitte lootusetu. „Mina veel paanikas ei ole, aga murelik olen küll,” ütles Lähtru põllumajandusühistu juhatuse liige Rehkalt eile Lääne Elule. „Rohukasv on haruldaselt nigel. Nii kehva aastat ma ei mäletagi.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ahjualune
10 kuud tagasi

Bullshit et sööta pole ja põud süüdi. Mingi iba et jälle tekitada probleem ja rahvalt raha välja pressida. Tehke oma silmad ükskord lahti. Järsku on Viimsis vee probleemid ja tuleb iga tilka lugeda. Pole ennem sellist jama olnud ja nüüd paar nädalat kuuma ja pole vett pole sööta jne. Loll jutt,muud ei midagi.

Mart
10 kuud tagasi

Võib loota, et järgmisel kevadel on toiduainete hinnad 40-50% võrra kõrgemad tänasest. See on ka hea, sest inimesed ei pea enam pikemat püksirihma ostma, vaid võivad allesjäävat raha hoida säästude jaoks.

Külamees
10 kuud tagasi

Eestis pole ju enam tapamaju kuhu viia. Järjest kuuleb kuidas loomad viiakse Leedu, Poola või Läti lihatööstustesse tapale. Nõudlus kasvab, küll seal on ka ärimehi. Ja mis siis liha hinnad teevad? Ja kui pendel lõpuks tagasi tuleb?
Eestis pole ammu olnud valitsust kes toidu teemat üldse tähtsaks peaks. Selle suuna arenguid näitab seegi, et algul kaotati oravate targal juhtimisel ära põllumajandusministeerium, nüüd ka maaeluministeerium. Vanast heast – pole ministeeriumi pole ka probleemi printsiibist lähtudes. Aga kliimat patta ei pane.

Nimi (kohustuslik)
10 kuud tagasi
Reply to  Külamees

Ja kui äri on esikohal – see vähenegi hein, mis tuleb, saadetakse suure raha eest kaamelitele… Ikka raha-raha-raha mängib!