Elina Laas: et suvised sõidud elektritõukerattal kulgeksid ohutult

Lääne Elu

info@le.ee

Veebipolitseinik Elina Laas. Foto: Reelika Riimand

Veebipolitseinik Elina Laas. Foto: Reelika Riimand

Elektritõukeratas on aasta-aastalt aina populaarsem liiklusvahend ja suvisel ajal liigub mootorijõul töötavaid elektritõukse tänavatel ikka üksjagu. Politseinikelgi on võimalik täita enda töökohustusi liikudes ringi elektritõukeratastel.

Kuna suurem suvi on veel ees, on paslik meelde tuletada, mida nende kergliikuritega liigeldes on oluline silmas pidada.

Elektritõukeratta maksimaalne lubatud kiirus on küll 25 km/h, kuid sõidukiiruse valikul tuleb alati arvestada teeoludega (kate, laius, teel olevad puulehed või liiv) ja asjaoluga, et teisi liiklejaid ei tohi liiga suure kiirusevaliku tõttu ohustada. Kiirusepiirangul on põhjus – see on elektritõukeratturi enda ja teiste liiklejate kaitseks. Kuna kergliikurid on mõeldud sõitma jalakäijatega samas keskkonnas, siis on sellest tingitud ka nõuded nende võimsusele ja kiirusele. Seetõttu tuleb elektritõukerattal vuhiseval ratturil jalakäijate läheduses hoog aegsasti maha võtta ning sõita kiirusel, mis käijate kõnnitempost oluliselt ei erine.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
En.
10 kuud tagasi

Elektritõuks vrs. jalgratas. Normaalne pensionärist jalgrattur kulgeb ca 10 km/h. Kõik on taolisi rattureid näinud. Nende ees hirmu pole tundnud (kasvõi endisaegse Posti tn. kõnniteel kohtudes). Järgmisena vaatleme 15 km/h sõitvat pensionäri. Ütleks, et ta ilmselgelt juba kiirustab kuhugi. Kiiruse 20 km/h võib üldse vahele jätta, sest pensionärjalgrattur enam nii kiiresti ei sõida ja noorem sportlik rattur nii aeglaselt ei sõida. 25 km/h saavutamiseks tuleb tavainimesel juba üsna jõuliselt litsuda (jätame kintspükstes rattasportlased mängust välja, nemad trennivad väljaspool renditõukside kasutuspiirkonda veelgi suurematel kiirustel). Väidan, et 25 km/h on elektrisõidukil lösutajate jaoks liiga palju. Sest nende kiirusetunnetus on häiritud füüsilise pingutuse… Loe rohkem »

K.s
10 kuud tagasi

Tuleb välja, et meil on ka kenasid politseinikke…

Oraa Kel
10 kuud tagasi

Vähemalt Haapsalus lendavad enamik tõukse nagu torpeedod ning neile ei kehti mingid eeskirjad. Ja kuni politsei on kuupalgal, siis vaevalt asi paraneb…Ning pooltel jalgratastel pole ka tulesid.

Nemo
10 kuud tagasi
Reply to  Oraa Kel

Ja vahete-vahel sõidetakse ka elektritõukeratastel kahekesi koos.Küllap sõitjate eneste meelest on see ohutu,aga sellega rikutakse ka liikluseeskirju.Teine asi on,
et paljud neist ei kanna ega tahagi kanda kaitsekiivrit: kes ütleb,et pole selleks
mahti,kes leiab selle ebamugava olevat.Ja kui toimub kokkupõrge teise sõidukiga
või kukkumine,on väga valus.Mõnedele elektritõukeratastega sõitjatele meeldib
veel jalakäijate keskel kiirendades nö. kaheksaid teha ja kiirust ületada.Tallinnas
on see saanud ka probleemiks: alles hiljaaegu sõitis üks selline Lasnamäe kanalis
elektritõukerattaga 75 km/h. ja nüüd seal siis arutataksegi,kas ja kuidas kehtesta-
da elektritõukeratastele kiirusepiirangud.

Aku
10 kuud tagasi
Reply to  Oraa Kel

Kui korra Türgis ära käid, vot siis alles näed kuidas sõidetakse.

Nimi (vabatahtlik)
10 kuud tagasi
Reply to  Aku

Me ei ela Türgis, isegi mitte Lätis, vaid Eestis ja on meie teha, et ei peaks hirmu tundma, et mõni rasvunud tädi sind vigaseks sõidab! Tädi 100 kilo pluss tõuks 50 kilo pluss kiirus 25 km/h, edasi arvuta ise!

Nimi (kohustuslik)
10 kuud tagasi

Jah, enamasti kihutavad nende tõuksidega tõesti 100 kg isendid. Olen mitu korda Tallinna kesklinnas napilt mõne 100kg pintsaklipslase eest pääsenud!

Misasi
10 kuud tagasi

Kohutavad foobiad on teil. Kardate paksu tädi. Rohtu peaks vütma vist. Nii ei saa elada, kui kardad. Mis juhtub, see juhtub nagunii. Ei pea paks tädi olema, võibolla jääpurikas või lillepott. Kunagi ei tea.