Haapsalu Tagalahel algavad tööd järgmisel aastal

Paregu on Tagalahe seisund väga halb, kuid seda loodetakse tunduvalt parandada. Foto: Kaire Reiljan

Paregu on Tagalahe seisund väga halb, kuid seda loodetakse tunduvalt parandada. Foto: Kaire Reiljan

Sel aastal on plaanis Haapsalu Tagalahe niitmine, sadamate järelevalve ja raha taotlemine, suuremad tööd algavad lahel järgmisel aastal.

Novembri lõpus lubas keskkonnaministeeriumi merekeskkonna osakonna juhataja Rene Reisner Haapsalu volikogule panna kirja kolm punkti, mida sel aastal linnavalitsus ja ministeerium ühiselt teha saavad.

Veebruari alguses tõi keskkonnaminister Madis Kallas kirjas volikogule välja viis punkti, millega sel aastal tegeleda. Tänavu on plaanis küsida raha uuringute läbiviimiseks, teha järelevalvet sadamate üle ja toetada maaomanikke pilliroo tõrjumisel. „Tööd algavad järgmisel aastal,” ütles keskkonnaministri nõunik Neeme Suur.

Samuti on plaanis sel aastal lahe seisund täpsemini määratleda. Suure sõnul saab uuringutega paika, kui suures mahus Tagalahte puhastada saab. „Saame teada, mis on reaalne tulemus,” ütles Suur.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
28 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
nimi
1 aasta tagasi

as”kaabud”ainult mula ajamas,ja uhiskõndimisi korraldamas.

kõndimine
1 aasta tagasi
Reply to  nimi

on alati tervist turgutanud, see eest vingumine ja vihkamine seda rikkunud

Aviator
1 aasta tagasi

Valijatele võib lubada ka ostma lennundusüksus pilvede hajutamiseks Valge Daami ajal, ja bla bla blues päeval

Mis nüüd?
1 aasta tagasi

Ah, et muda kotti ja turgu!

Karumõmm
1 aasta tagasi

Ei tule seda Tag AS lahe puhastamist

Pamp
1 aasta tagasi

Tagalaht oli sel suvel eriti rõve. Nii kinni kasvanud, et võis vabalt jala mudas kõndida. Ma teeks ikkagi vee madalseisu ajal mere põhja puhtaks ja liiv asemele. Nagu vanasti käis rahvas kuursaali juures ujumas.

linlane
1 aasta tagasi
Reply to  Pamp

Minu teada käidi ujumas ikka Aafrika rannas. Või ma eksin?

Rain
1 aasta tagasi

Kas Haapsalu ravimuda enam kusagil ei kasutatagi?

selle
1 aasta tagasi

lolluse taga on seltsimehed tühikargajad sotsid

asjatundja jürgen
1 aasta tagasi

See on puhas rahapesu, mis kuulub lihtsalt ühe osana ooperisse ”Rohepööre”.

Siseinfo
1 aasta tagasi

Tegelikult ei ole plaanis Tagalahel suuri töid tegema hakata. Sel pole lihtsalt mõtet ja on liiga kulukas. Enne valimisi ei tasu udu ajada.

tuulest
1 aasta tagasi

viidud, lollusel pole piire, niitmine ei anna midagi, järelvalve ei anna midagi, miks peab maaomanik idiotismiga tegelema, see haigus lööb mõnele just enne valimisi välja

käbi
1 aasta tagasi
Reply to  tuulest

See tundub tõesti täiesti jabur idee, kas seltsimehed kliimat ei tahaks suvel Haapsalu kohal jagedamaks muuta – teeks uuringud ja hakkaks sõelaga jahedamat tuult tooma?
Äkki siiski võtaks aru pähe ja kinnikasvavat merd ei püüaks tühjaks kanda!

muda
1 aasta tagasi
Reply to  käbi

Ennegi veekogusid päästetud. Väikese Viigi tulemus on ju kena. Kunagi tehtud uurimus väitis, et Saunja lahe ja Hara lahe taasühendamine kanaliga paneks vee liikuma ,mis aitaks kõvasti kaasa Tagalahe puhtusele. Kaarti vaadetes ei tohiks ka tööde hulk ületamatult suur olla.

Kohustuslik
1 aasta tagasi
Reply to  muda

Nii peaks olema jah ja see võiks toimida. Saunja lahe suudmekoht koguaeg kitsas olnud ja viimase 10 aastaga on saunja lahe ja Haapsalu lahe suudme koht eriti kitsaks jäänud. Vesi ei liigu enam sealt kus ta kunagi vabalt liikuda sai. Seda ütleb juba selle järgi ,et kui 10 aastat tagasi oli Saunjas kala püügihooajal nii et tapab siis tänase seisuga on viimased viis aastat seis väga nutune. Korralik tehnika paariks nädalaks peale ja tulemus peaks väga hea saama. Haapsalu tagalahte niita pole küll mõtet. Pigem enne vesi taas liikuma saada ja siis kôik muud tööd. Haapsalu lahe ja Saunja lahe… Loe rohkem »

aga
1 aasta tagasi
Reply to  Kohustuslik

miks raudtee ehitamise asemel hoopis laevaliini talibananasse ei avata, saaks seal siis rahulikult arvutiga tööd teha ja merd nautida

vargamäe
1 aasta tagasi
Reply to  muda

võta siis labidas ja oma partilased kaasa ning mine kraavi kaevama sinna

En.
1 aasta tagasi
Reply to  muda

To muda: Veel 200 a. tagasi polnud Haapsalu põhjatipus ka muu linnaga ühendatud Krimmi ja Bürgermeistri holmi. Holmid koosnesid mitmest jadamisi laiust, mille vahelt vesi Taga- ja Eeslahe vahel liikuma pääses. Algul ühendati laiud sildadega, hiljem üha laienevate tammidega, mis jätsid Ees- ja Tagalahe vahele vaid tänase sissesõidukoha. Huvitav, kas Haapsalust saaks taas sildadega Veneetsiat kujundada kunagisi läbivoolukohti taastades? Lisaks kerkivatele hoonetele on ka maapõu nüüd torusid ja juhtmeid tihedalt täis. Aga kui Hara lahte ja Silmat ühendavale kanalile lisada Rehabilitatsioonikeskuse lahesopi ja Väikse viigi (+ taastatud Kuradisilla) vaheline kanal või lüüsiga truup ning Kaluri tn. busside lõpppeatusest viia kanal… Loe rohkem »

K.s
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Seda peab elektrimolekulide avastajalt, kajakaldalt, küsima…nüüd, enne valimisi võib sealt veelgi puhazt kulda tulla…