2023. aasta seen on harilik kivipuravik

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Harilik kivipuravik. Foto: Marko Vainu/Vikipeedia
Harilik kivipuravik. Foto: Marko Vainu/Vikipeedia

Eesti mükoloogiaühing valis aasta seeneks kergesti äratuntava ja laialt levinud hariliku kivipuraviku (Boletus edulis). Harilik kivipuravik on üks otsitumaid söögiseeni, mida võib kohe pannile panna.

Harilik kivipuravik moodustab seenjuure kuusega, aga ka kase, tamme ja männiga. See mõjutab seene levikut Eestis. „Seda on Nõval vähe. Üksikuid. Ja kui sa neid leiad, siis tunduvad pärlitena,” ütles Nõva loodusmaja retkejuht Silja Silver. „Paar kohta on mul teada. Kui öeldakse, et kivipuravikku on vaja näitusele panna, siis tean, kuhu otsima minna. Ja siis – kas on või ei ole.”

Harilikust kivipuravikust saab hea kastme ja mõnusa marinaadiroa, mida talvel hea võtta. „Kindlasti,” nentis Silver. „Üks seenekuningas.”

Harilik kivipuravik on pähkel-, hele- või tumepruuni kübaraga seen. Kõik kivipuraviku seeneperekonda kuuluvad liigid on söödavad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Väärt info
1 aasta tagasi

ja mis me selle teadmisega nüüd peale hakkame? Seenele minnes, peab sel aastal kõnealusele liigile au andma, kui kusagil näed? Nagu 08 sigulli reklaam Soomes 90´tel: Samara – vuoden auto….. ehkä kahten.

lageraie
1 aasta tagasi

tervitab eesti seenemetsi

Nimi
1 aasta tagasi

Oh, ajate kohe suu vett jooksma!