Sulev Pert: hinnakasvu aeglustumine lähikuudel jätkub

Lääne Elu

info@le.ee

Sulev Pert, Eesti Panga ökonomist
Sulev Pert, Eesti Panga ökonomist

Jaanuaris tõusid tarbijahinnad statistikaameti andmetel aastaga 18,6% protsenti. Jaanuari hinnakasv kajastab valdavalt eelmise aasta esimeses pooles toimunud hindade hüppelist tõusu, alates mullu augustist on tarbijakorvi hinnatase püsinud enam-vähem muutumatuna.

Toiduainete aastane hinnakasv ulatus jaanuaris 24%ni. Uusi hinnasurveid põhjustas lihatoodete kallinemine, aga ka alkoholi soodusmüükide lõppemine. Toiduhindade langustrend võib olla käeulatuses, sest mitmete põllumajandustoormete, sealhulgas teraviljade, või ja piimapulbri hinnad on Euroopa turul rekordiliselt tasemelt taandunud. Kuna soodsamate toormehindade ülekandumine tarbijahindadesse võtab aega, siis kallineb toidukorv keskmiselt tänavu umbes kümnendiku võrra.

Energiahinnad olid jaanuaris aastatagusega võrreldes 33% kallimad, seda isegi hoolimata riigipoolsetest hüvitistest, mis hoidsid hinnakasvu tagasi. Kuna nii elektri kui ka gaasi turuhinnad on viimastel kuudel langenud, siis on kompensatsiooni vajadus vähenenud ning ühtlasi ka edasine kulusurve riigieelarvele.

Püsivama iseloomuga osa hinnatõusust ehk alusinflatsioon (hinnatõus, millest on välja jäetud toit ja energia) ei näita veel selgeid vaibumise märke. Rõiva- ja jalatsikaubanduses olid allahindlused tänavu väiksemad kui eelmisel aastal. Teenuste hulgas on hindu tõstnud sideteenuste pakkujad. Üldine nõudlussurve hindadele on nõrgenemas seetõttu, et majapidamised jätkavad tarbimiskulutuste piiramist. Hinnatõusu järkjärguline alanemine lähikuudel jätkub ning aasta keskmine hinnakasv ulatub Eesti Panga prognoosis tänavu 9,3 protsendini.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
igasugu
1 aasta tagasi

pankurite hädakisa näitab, et nende rantjee elu kipub vett vedama

strat/ com
1 aasta tagasi

Valitseva partei strateegiline kommunikatsioon, kus püütakse näidata reaalsust kõverpeeglis – ‘vaadake, kallis rahvas, meil hinnad langevad!’….ja järelikult on elu ilus ning tuleb valida Reformierakonda.

Imeline Eesti
1 aasta tagasi

Hinnatõus ju võib aeglustuda (loe see on Eestis EL suurimaid), aga kasvab ikka stabiilselt. Tuleb veel korralik talv ja külm ning voilaa on energiahinnad laes. Toiduainete hinnad tõusevad tänu kaupmeeste ahnusele veelgi (loe kasvavad kulud kompenseerivad siseturu tarbijad) ja maailmaturu hinnad seda ju ei ole kunagi Eestit ju mõjutanud:) Pangaintresside korraliku tõusu mõju alles tuleb. Kokkuvõtlikult tahetakse olla optimistlik, samas annavad faktid aluse hoopis teistsugusteks trendideks.

hääl saalist
1 aasta tagasi
Reply to  Imeline Eesti

Kui ise rumal, pole mõtet vinguda!

Tsensor
1 aasta tagasi

No sellise hädavalitsusega jätkub nii hinnatõus kui inimeste nörritamine!
Punktiks i peal peatne valimistsirkus, mis meelitab arvutite taha suure hulga ülikiireid vanureid 🤣

Rahvuslane
1 aasta tagasi
Reply to  Tsensor

Kuni energiaäris suurelt sees olev retsierakond “juhib” riiki, pole mõtet ka kütuse ja elektrihindade normaliseerumist oodata 🙁

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvuslane

Valige perekond, saate kolmesendise elektri ja tasuta õlle! Lisaks garanteerib partei aastaaegade vaheldumise ja jaanipäeva õlle!

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Tsensor

Kui saaks mingi fakti nende ülikiirete vanurite kohta, võiks ju arutleda sel teemal. Praegu oled tavaline harimatu eit!

vaata
1 aasta tagasi

peeglisse