Aasta liblikas on keldriöölane

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

keldriöölane. Foto: Jeff Delonge Wikimedia Commons
keldriöölane. Foto: Jeff Delonge Wikimedia Commons

Eesti lepidopteroloogide ehk liblikateadlaste selts valis 2023. aasta liblikaks keldriöölase. „Tegemist on ühega vähestest liblikaliikidest, kes talvitub valmikuna,” ütles bioloog ja loodusfotograaf Urmas Tartes Lääne Elule. „Olen ikka neid pildistanud ka. Kui nad talvituvad, on neid hea rahulik pildistada.”

Eestikeelne nimi keldriöölane on Tartese sõnul tõenäoliselt tulnud sellest, et liblikat võib sageli kohata keldrites, kuhu ta on pugenud talvituma. Looduses talvituvad keldriöölased koobastes, õõnsustes, kuurides või aitades. „Inimeste tehtud keldrid on ju koobaste analoogid, ka seal võib neid leida. Mina ise olen neid näinud ka Piusa koobastes. See on üks liik, keda sealt kindlasti leida võib,” ütles Tartes.

Tegemist on ühe kõige pikaealisema liblikaga meie kliimavöötmes – hea õnne korral on tema valmikuna veedetud eluea pikkus 10–11 kuud. Kevadel välja tulnud keldriöölasi võime kohata juuli alguseni. Valmikud ilmuvad juuli lõpul või augustis ning otsivad endale koha talvitumiseks.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments