Vormsi takistab EKRE kandidaadi hiigelsuure reklaami paigaldamist

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Palle Kõlar on oma valimisreklaami üles seadnud Taebla lasteaia juurde. Foto: Urmas Lauri
Palle Kõlar on oma valimisreklaami üles seadnud Taebla lasteaia juurde. Foto: Urmas Lauri

Vormsi vallavalitsus otsustas, et saarele ei või suuri välireklaame paigaldada, kuna need ei sobi saare miljööväärtuslikku keskkonda.

Hiiu-, Saare- ja Läänemaalt riigikokku pürgiv ekrelane Palle Kõlar tahab end reklaamida ka Vormsil, kuid seni pole ta oma valimisreklaami paigaldamiseks vallavalitsuselt luba saanud. „Huvi on endiselt olemas, muidu ma seda taotlust ju teinud ei oleks,” ütles Kõlar.

Vallavanem Maris Jõgeva, kes kandideerib riigikokku sotsiaaldemokraatide nimekirjas, teatas 16. jaanuaril toimunud vallavalitsuse istungil, et vallavalitsus ei kooskõlasta Kõlari suurel pinnal eksponeeritavat välireklaami, sest see sobi Vormsi saare miljööväärtuslikku keskkonda.

Jõgeva sõnul on Vormsi saar maakonnaplaneeringu järgi tervikuna miljööväärtuslik piirkond, mille hoidmisel on oluline säästa avalikku ruumi. Vormsile ei ole kommertsreklaami paigutamiseks sobivat pinda, puuduvad suurema reklaami paigaldamiseks reklaamtahvlid ja üksikute ajutiste reklaamtahvlite paigaldamine rikub saare ilmet.

Selle aja jooksul, mil Jõgeva on vallavanem olnud, ei ole vallavalitsusel tulnud kooskõlastada ühegi reklaami paigaldamist. „[Kõlari] soovitud mahud olid sellised, mis torkavad siin külakeskuses eriliselt silma. Mis – ma saan aru, see ongi reklaami eesmärk – kuidagi natukene bullerbylikku olustikku ei sobi,” selgitas Jõgeva. Vallavanema sõnul poleks vallavalitsus nõus olnud ka nii suure mistahes kommertsreklaami paigaldamisega.

Kõlar kuulis sellest, et ta ei või oma suurt valimisreklaami Vormsis Hullo keskusesse üles panna, Lääne Elult. „Tegin [Vormsi vallavalitsusele] taotluse, aga sellele vähemalt eileõhtuse seisuga veel vastatud ei oldud,” ütles Kõlar teisipäeva pärastlõunal.

Mis edasi saab? „Arvan, et vestlen nendega [Vormsi vallavalitsusega] sellel teemal. Ma tahan veenduda selles, et kas see puudutab kõiki ja kehtib kõigile, sest et Eestis on ka teistsuguseid näiteid, kus otsused ei ole alati kõigile võrdsed,” lausus Kõlar.

Näidet polnud tal vaja kaugelt otsida – Vormsi naabersaarel Hiiumaal olnud Kõlar seisus, kus Reformierakonnale taheti kehtestada EKRE omadega võrreldes teistsugused reeglid.

Kõlari sõnul kooskõlastanud Reformierakonna nimekirjas riigikokku kandideeriv Kärdla osavallavanem Aivar Viidik iseenda reklaami tasuta paigaldamise. Aga EKRE reklaami paigaldamise eest tahtis vald saada raha.

„Volikogu liige Palle Kõlar, sinu väide on ebatäpne,” ütles Viidik Hiiumaa vallavolikogu istungil 19. jaanuaril. „Ei teinud Reformierakond taotlust ega kooskõlastanud Reformierakond,” lausus Viidik. Reklaamitaotluse esitas tema sõnul Reklaamtreiler OÜ ning kooskõlastuse andis osavallavalitsus.

„Kui sa üritad tüli kiskuda, siis võid seda teha,” lausus Viidik. Ta lisas, et kõik varasemad valimisreklaamide kooskõlastused on tühistatud ja neid menetletakse uuesti.

Kõlar oli lõpptulemusega rahul. „Hiiumaal läks reklaam tasuliseks siis, kui EKRE tahtis suuremalt reklaamima asuda,” nentis kandidaat.

Reklaamimisvõimaluse otsimist Vormsil kavatseb Kõlar siiski jätkata. „Pakun ilmselt välja, et kahandan reklaami suurust,” ütles Kõlar.

Reklaamid, mille kandidaat on juba Lääne-Nigula vallas mitmesse paika üles seadnud, on 1,5 x 4,5 m suurused. „Prooviks ikkagi kompromissi leida, sest Vormsi saar on minu ringkonnas ja mul on plaanis kindlasti kasutada võimalust ka sinna reklaam panna,” ütles Kõlar.

Kui Vormsi otsustab, et saarele ei või paigaldada ühtegi reklaami, siis on Kõlaril selleks varuvariandid olemas. „Tuleb mingi teine lahendus leida. Lahendusi on mitmeid – sõidukit reklaamiga lubatakse ikkagi parkida näiteks,” lausus Kõlar. Sel juhul võib näha EKRE reklaamiga autot näiteks Hullos vallamaja parklas.

Jaanuari algul esitas Kõlar valimisreklaami paigaldamise taotluse Lääne-Nigula seitsmele osavallale ning sai igalt poolt ka kooskõlastuse. „Oru osavallale ma taotlust veel esitanud ei ole, aga plaanin sinna ka midagi,” lausus Kõlar.

EKRE on varasematel aastatel reklaamisõda pidanud ka Lääneranna vallas. Jaanuaris 2019 kirjutas Lääne Elu, et vallajuhid käskisid poliitilise konkurendi reklaami maha võtta. Toona tervitas EKRE ridades Pärnumaalt riigikokku kandideerinud korstnapühkija Meelis Malk linnarahvast uue aasta puhul. Plakati taustal oli lumehelveste seas ka paar EKRE embleemilt tuttavat rukkilille. Malk oli oma tervitusteksti juurde lisanud ka Lääne maakonna vapi. Toonaste vallajuhtide hinnangul oli tegu poliitreklaamiga, mis on lepinguga keelatud.

Lääneranna vallast kandideerisid toona riigikokku ka vallavanem Mikk Pikkmets ja abivallavanem Andres Annast, mõlemad Keskerakonna nimekirjas.

Aastast 2021 Lääneranna vallas enam poliitreklaami piirangut ei ole.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
100 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kas
1 aasta tagasi

need vorrmsi töörahva saadikute nõukogu otsused on legitiimsed, kohalikke jäi pärast eesti okupeerimist vene vägede poolt vist mõni üksik rauk , saar asustati kolonistidega

Imelik
1 aasta tagasi

suhtumine EKRESSE ja teadagi ülbe ning vaenulik. Aga vöidavad niikuinii.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Kuidas see otseselt EKRE-t puudutab. Tingimused on ju kõigile ühesugused.

Naiivitar
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Ei ole kõigile ju! On ikka olemas võrdsematest võrdsemad. Kui kuulud “õigesse” grupeeringusse. Nii on see alati olnud.

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Võidust näevad need k r e m l i käpikud vaid und

Pss misasja
1 aasta tagasi
Reply to  Irw

Ekre ei ole ju kremli käpik, et te teaks! Teiemeelest ei tohiks venelasi üldse mainida mitte kuskil? Vaadake milline valimiskampaania on näiteks teie lemmikerakonnal, täpselt sama sõnastus, kui idanaabri presidendi erakonna kampaanial. Mida see ütleb? Head sõbrad kohe näha. Üks propaganda ala.

Tige kala
1 aasta tagasi
Reply to  Pss misasja

Kaabuperepartei on kõige ehedam kremli käpik ja sealsete jutupunktide edastaja

Zootehnik
1 aasta tagasi
Reply to  Tige kala

Kao ära, zenja!
sa oled rott!

Valija
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Olen 100% kindel, et EKRE nüüd küll ei võida.

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  Valija

Arvata on et alles 3 koht , isegi kesikud mööduvad neist

Statistik
1 aasta tagasi
Reply to  Valija

Vaata küsitlusi, putka sabarakk!
Kolmveerand inimestest on ekre poolt 🙂

Tige kala
1 aasta tagasi
Reply to  Statistik

Kus selline uuring tehti -ekre kontoris ?

no mida
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

Hoidku jumal selle eest

Nigul
1 aasta tagasi

Leidsin!Elutee nr.on 9,järelikult tasub ! kindlalt valida.Tegu pole eilasega…

Nigul
1 aasta tagasi

Seisab plakat meil,aga andmeid Palle kohta netist kuskilt ei leinud,et mis on sünniaegki jms.

Imma
1 aasta tagasi

Normaalne inimene ,kes tahab eesti vabariigis edasi elada ei vali Ekret

Hmm huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  Imma

Te olete vist millestki valesti aru saanud või midagi uskuma jäänud kellegi teise juttu? Mõelge oma peaga ka! Pole see ekre nii hull nüüd midagi, et kohe vabariigis ei saa elatud. Kas te pole mõelnud, et äkitsi läheb hoopis paremuse poole, kui valiksite ekre ? Pole mõelnud?

Peep
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm huvitav

Nad said võimaluse ja mis tulemus oli 😀

Nii pime ikka ei saa olla

Hmm huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  Peep

Ei saanud ju võimalust. Millise võimaluse nad said? Olenemata ettepanekutest blokeeriti lasteaiamängudega kõik tegevused ära. Lõpuks lasti üldse põhja, kui muud enam üle ei jäänud, et äkki rahavas hääletabki, et on normaalne kui abielu on mehe ja naise vahel püha. Alzheimer ikka vist, et üldse ei mäleta?

Tohoh?
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm huvitav

Kes siis mehel ja naisel abiellimise ära keelas?

Hmm huvitav
1 aasta tagasi
Reply to  Tohoh?

Kas kirjutasin, et keelati? Küll ei leia sellist kohta. Te peaksite vist ikka loetud tekstis arusaamist õppima.

misasja
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm huvitav

Kas neid valesid abielusid on siis nii massiliselt, et üks peateema riigivalitsemisel peaks olema see. No ei ole ju

hmm
1 aasta tagasi
Reply to  misasja

misasja jah, aga näe oli juu siis nii tähtis teema, et seda püüti takistada ja nii tehtigi, et ei saaks rahvas hääletada. Ma ei mõista, miks peab nii hirmsasti kartma seda teemat?

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm huvitav

Kuidas vanarahvas ütleski – äkki tuleb vaid p….

....
1 aasta tagasi
Reply to  Irw

Edu EKRE le!

Korra valvur
1 aasta tagasi
Reply to  Irw

Muidugi s t püksis kui kõik küsitlused näitavad ekre võitu!
Anna end heaga üles, zenja!

ja-jah
1 aasta tagasi
Reply to  Hmm huvitav

Mõtlemine ei aita, faktid loevad, olid ju võimul, mis sest sai, mitu ministrit nendest esimese poole aastaga välja lendas ja lõpuks lõi RATAS kogu valitsuse laiali, sest mõõt sai täis

2. kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  ja-jah

Esimene minister kes lendas, oli Kuusik. Esitati süüdistus perevägivallas, meest vintsutati läbi kolme kohtuastme, president õmbles endale kirjadega kampsuni ja tegi Riigikogus palagani, lubas vabandada, kui Kuusik õigeks mõistetakse, aga kui vabandamise aeg kätte jõudis, siis vait nagu kult rukkis jne, jne, jne….
Ja selline trall käis kogu EKRE valitsuses oldud aja. Ja Ratasel ei jäänud muud üle, sest rahvaküsitluse päev jõudis kätte.

elanik
1 aasta tagasi
Reply to  2. kodanik

Terve partei käis naise jutul,et kas ikka oli nii,mis tal üle jäi…

hmm
1 aasta tagasi
Reply to  ja-jah

tarkpea, küsige endalt, et miks lendas? Koguaeg loobiti kaikaid kodaratesse. Nüüd “õige” partei valitsemiseajal täitsa suva, kas on külmlaos 3 milli õhku haitunud või mitte, keda kotib, või mingi allhanke kahtlane tehing, pole probleemi, kõik on õige ja skp on koht kust saab seda katta küll ja küll. Nii või? Ainult ekere on paha. Selline arvamine on pealiskaudne ja kellegi hirmutamisejutuga kaasa mineks. Miks omaenda peaga ei viitsi mõelda?

elukogenud
1 aasta tagasi
Reply to  Imma

Täiesti nõus, juba see on vastik , et noor Helme kutsub kohtuma tulevase peaministriga ISE ENDAGA. No milline jultumus. Lootma peab ,et inimesed pole nii rumalad, UTOOPILI LUBADUSI nagu 3senti elekter, pension kohe 1000 ja veelgi enam, kõik käibemaksud alla ja…..mis seal kõik veel oli.
Lähen 9veebr. kultuurikesksesse ja tahan, et Martin Helme vaataks inimestele silma sisse ja vastaks ilma valetamata, kust tuleb kõik see rikkus, mida nad on lubanud

Irw
1 aasta tagasi
Reply to  elukogenud

Ole mureta – vastust sa ei saa . Isegi kui õnnestub (!!!) küsida , saad vastuseks et need rahad on eelarves olemas , kus – seda ei tea keegi 😂

hmm
1 aasta tagasi
Reply to  Irw

Juu neil plaan siis igasuguste kahtlaste mtüde rahastamised lõpetada, seda nad ju tõid välja ka korra valitsuses olles, aga Ratas pobises midagi, et juba lubatud ja ei saa ära võtta. Seda te ei tea ise kuhu see eelarve raha kõik läheb, see on suur organiseeritud tegevus, mis alati ei teeni meie inimeste huve. Peen värk lihtsamalt öeldes.

Mats
1 aasta tagasi
Reply to  elukogenud

ELekter saab odavamaks ,kui lõpuk ajaksime selja sirgu ja lahkuks sellelt nõmedalt el.börsilt,mis on tegelikult välja mõeldud rahva koorimisega !!! Ja kaka oli selle esimene ja kõige jäärapäisem toetaja ! Paljud euroopa riigid lasid millegi pärast el.hinna alla ja hoidsid sellega kõik muud hinna d ka madalamal!!! Kas seletasin liiga keeruliselt !???

Urmsö mees
1 aasta tagasi

Kui Vormsi saab taas õige hingamise, siis teie järglaste tulevik on parem, keegi ei hääleta reformierakonda

T. Vax
1 aasta tagasi

Kas tõesti Wormsi inimesed valivad e-hääletusel ekre ja siis paberil reformi, kahtlen , aga mine sa isahane tea?

Aus valija
1 aasta tagasi

Selline ebavõrdsus sunnib valima inimlikuma erakonna- hääletan ekre 🙂

Nimi (vabatahtlik)
1 aasta tagasi
Reply to  Aus valija

Kuulasin I stuudios noort kaabut, suht rumal lobamokk.

Vabatahtlik nimetu
1 aasta tagasi

Nüüd paned küll pada.

mis vabatahtlik
1 aasta tagasi

Ajabki koguaeg pada, ei suuda varjata oma vihkamist. Pettunud, et ka Martin Helmel võib isegi õigus olla, aga kas seda tohib siis tunnistada? Ei, kindlasti mitte. Parem ajan mingit möga vastu. Noorel Helmel on koostöös paljude spetsialistidega olemas ju konkreetsed lahendused hetke suurimatele murekohtadele, aga ei ikka tambitakse maha, sest põhjuseks on ju oma huvid. Kes tahaks lihtsalt tavalise töölkäiva pereinimese heaolu kasvatada? Milleks? Mõelge sellepeale, enne kui hakkate mingit jama kirjutama!

Irw
1 aasta tagasi

Huvitav kus need lahendused on ? Siiani on oma alade eksperdid nende nn lahenduste peale vaid naernud

vanaema
1 aasta tagasi

Ja vat sellise mõtteviisi ja tõsise uskumisega konkreetsetesse lahendustesse lihtsameelsed valivadki EKRE. kAHJUKS.

Huvitav lähenemine
1 aasta tagasi
Reply to  vanaema

Ja vanema arvab, et kui valib kellegi teise, vot siis tuleb õnn meie õulel. Lubage naerda tõepoolest. Kuidas te inimesed sellest aru ei saa, mitte mingisugust vahet pole, kes meil külavanem seal toompeal istub.

Mats
1 aasta tagasi
Reply to  vanaema

Kas Sa oled kajakese vanaema ?

tead
1 aasta tagasi
Reply to  Mats

Ei ,ma memmeke metsast , päälinnast 100km eemal. Meil kõik hea, mets mühiseb, puid on ,tuba soe. Üks mure siiski , arstile raske põõseda ja pins on alla 500

Tanel Vix, rootslane
1 aasta tagasi
Reply to  Aus valija

Normaalne inimene valib Vormsil EKRE, keda veel???

IRWER
1 aasta tagasi

Ekre valija ei saa olla normaalne

noo mis
1 aasta tagasi
Reply to  IRWER

Elagu EKRE! Edu valimistel!

....
1 aasta tagasi

Seekord küll mõtlesin, et võibolla siiski ekret ei valiks hetkel, aga nüüd tänu sellele artiklile tuli meelde see alatu ründamine ühe vastu, mis oli ju mõni aasta tagasi. See pani mu kindlameelsuse uuesti paika, ikka EKRE t valin loomulikult. Mulle ei meeldi sellised, kes arvavad, et võivad mis võtteid tahavad kasutada, et ennast tähtsamaks saada. Ei sellised ei sobi mitte.

rein.
1 aasta tagasi
Reply to  ....

Kes palun keelab valida EKRE-t. Tee täna juba ära, jääd hiljaks muidu.

....
1 aasta tagasi
Reply to  rein.

Te ei mõista vist. Sotsid lasevad endale ise jalga tehes selliseid avaldusi, aga samas, ega nad midagi juurde ei võida nagunii, neil lihtsalt ongi kindel valijate hulk, ehk siis omad mingid tuttavad võibolla. Pole õiget ideed, pole ka edu. Lihtne

eks
1 aasta tagasi
Reply to  ....

nei neid niipalju ole kui venemaalt siia on imporditud selle 70 aasta jooksul neid Meie inimesi

Mis mõttes?
1 aasta tagasi

Kas Vormsi saarel ei kehtigi eesti seadused? Tallinnas võib reklaame üles panna ja Vormsis ei tohi? Lõpetage see jama!

....
1 aasta tagasi
Reply to  Mis mõttes?

Sotsid, need näitavad riigikogu saalis keskmist sõrme ka ju ministritele. Teada ju mis selle tähendus on.

Tanel Vix, rootslane
1 aasta tagasi
Reply to  Mis mõttes?

Vormsi mõttes on iga reklaam teretulnud, mucket brå, tack!