Lihulas tuleb kergejõustikuõhtu Aleksander Kreegi mälestuseks

Fred Vali Aleksander Kreegi mälestusvõistlusel 2016. aastal. Foto: Urmas Lauri
Fred Vali Aleksander Kreegi mälestusvõistlusel 2016. aastal. Foto: Urmas Lauri

Juba üheksandat aastat tuleb Lihulas kohaliku kergejõustikusangari Aleksander Kreegi mälestuseks peetav kergejõustikuvõistlus.

Alakülas Käru talus 25. juunil 1914 sündinud Aleksander Kreek tuli 24 aastat hiljem, 1938 aastal Torinos Euroopa teistel kergejõustiku meistrivõistlustel meeste kuulitõukes tulemusega 15.83 Euroopa meistriks.

Kreegi mälestuseks hakkas Lõuna-Läänemaa jalgpalliklubi 2014. aastal, kui spordimehe sünnist möödus 100 aastat, korraldama kergejõustikuvõistlust.

Tänavune, üheksas võistlus on ettevalmistuseks tuleval aastal toimuvale juubelivõistlusele. Kui tänavune kuulitõukevõistlus on korraldatud ainult noortele, siis tuleval aastal saavad Lihula staadionil kokku taas kõik meie täiskasvanud Eesti tippsportlased – nii saame eri aastatel pöörata võrdselt tähelepanu nii noortele kui ka tippudele.

On olnud aastaid, kus just Kreegi-nimeline kuulitõukevõistlus on pakkunud suurt huvi üle Eesti ja staadionil on tõugatud suurepäraseid tulemusi.

Meeldejäävaim oli ehk aasta 2018, kui Kristo Galeta tõukas uueks isiklikuks ja staadioni rekordiks 20.13. Samast aastast on meelde jäänud ka Galeta vägikaikavedu Eesti kergejõustikuliiduga, kui Galetat lõpuks Euroopa meistrivõistlustele ei lastudki. Põhjus polnud muidugi Lihulas tõugatud hooaja tippmark.

Just Galeta ja ka mitmed teised tipp-sportlased kiidavad Lihula kuuliringi Eesti üheks parimaks. Ringi tegi ja kinkis hiljem Lihula staadionile Pärnu Niidupargi kergejõustikuklubi treener Mihkel Lembit. Tema käe alla on treeninud mitmed just Lihulast läinud ja hiljem Eesti tasemel tegijateks saanud sportlased. Nimetame näiteks Gertu Küttmanni, kes nüüdseks on Eesti üks parimaid kuulitõukajaid ja vasaraheitjaid.

Aastate jooksul on Lihulas Kreeki mälestamas käinud kogu riigi paremik. On olnud aastaid, kus hooaja edetabeli kuuest paremast sportlasest on Lihulas võistelnud tervelt viis.

Nüüd saavad Lihula gümnaasiumi staadionile end proovile panenam noored sportlased. Võisteldakse kolmes vanusegrupis: U14 (2009–2010), U16 (2007–2008) ja U18 (2005–2006).

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments