Matsalu linnuriigist valmis virtuaaltuur

Lääne Elu

info@le.ee

Kuvatõmmis Matsalu linde tutvustavast veebikeskkonnast.
Kuvatõmmis Matsalu linde tutvustavast veebikeskkonnast.

Sihtasutuse Läänemaa eesvedamisel valmis veebileht linnuriik, kus saab tundma õppida Matsalus pesitsevaid ja peatuvaid linde.

„Matsalu rahvuspark on kogu maailma linnuvaatlejate seas tunnustatud linnuparadiis, osa Läänemaa ja kogu Eesti rahvuslikust uhkusest. Linnuriigi projekti abil toome selle linnuparadiisi huvilistele koju kätte – virtuaaltuuri vahendusel saab minna Matsalu linnuvaatlustornidesse, vaadata seal ringi, kuulata linnuhääli ja tutvuda konkreetse vaatlustorni piirkonnas askeldavate linnuliikidega,“ ütles SA Läänemaa turundusjuht Lemmi Kann.

Uuel lehel avaneb kaks keskkonda: kuue linnuvaatlustorniga virtuaaltuur, kust saab edasi minna veebikeskkonda, milles on Matsalus peatuva 80 linnuliigi tutvustused.

„Linnuriigi keskkond on väga mugavalt kasutatav mobiiltelefonis ja toimib suurepärase abivahendina ka Matsalus koha peal linde vaadeldes. Näiteks olles Haeska linnuvaatluspiirkonnas, tuleb valida virtuaaltuuris Haeska linnutorn ja keskkonnas kuvatakse just neid linnuliike, keda seal näha võib,“ rääkis Kann.

Lisaks loodushuvilistele sobib veebikeskkond õppematerjaliks koolidele ja huviringidele. „Kevadine linnuvaatlusperiood on alanud, iga päevaga saabub Matsallu uusi linde. Linnuriigi keskkond on suurepärane teejuht Matsalu liigirikkusega tutvumiseks,“ lisas Kann.

Linnuriigi veebikeskkond aitab üsna pea Matsalus uitajatel ka paremini oma retke planeerida, sest lisandumas on info piirkonnas tegutsevate ettevõtjate kohta, kes pakuvad majutust, toitlustust, koolitusi ja aktiivse ajaveetmise võimalusi. „Tegutseme selle nimel, et Linnuriigi veebikeskkond aitaks piirkonnas kasvatada külastajate arvu, kes leiavad tänu sellele projektile paremini üles piirkonna põnevad aktiivse puhkuse veetmise võimalused, mõnusad majutus- ja söögikohad ning saavad seeläbi tervikliku külastuselamuse,“ ütles sihtasutus Läänemaa juhataja Irene Väli.

Virtuaaltuuri ja kodulehe lahenduse töötas väljaAin Saare (Valge Aurik OÜ). Ornitoloog Tarvo Valker pani kokku nimekirja Matsalu linnuliikidest ja koostas piirkonda tutvustavad tekstid, Matsalu lindude liigikirjeldusi toimetas spetsiaalselt SA Läänemaa jaoks Kristjan Adojaan (Rändlinnu OÜ), Tarvo Valker lisas omalt poolt igale liigile Läänemaa põhise info.

Valdav osa linnufotodest pärineb Läänemaa loodusfotograafidelt ja ongi pildistatud just Matsalus. Läänemaa fotograafidest näeb Linnuriigis Kauro Kuiki, Janne Põlluaasa, Peter Lindi, Sander Sirelbu ja Kaur Nellise fotosid. Kõikidest linnuliikidest läänemaiseid fotosid saada siiski ei õnnestunud, sest osad liigid on kitsid poseerima ja neid pole lihtne tabada.  Matsalu linnuriigi fotopanka panustasid lisaks Läänemaa fotograafidele Roger Erikson, Kilvar Kessler, Arved Bauer, Arne Ader, Kaido Rummel, Lauri Tammik, Karl Jakob Toplaan ja Mati Martinson.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
rae
2 aastat tagasi

Tänuväärt ettevõtmine. Aitäh!