Aimar Ventsel: kas Putin on Ukraina rahvuse isa?

Aimar Ventsel

Jaanuari lõpus vaatasin üht Novaja Vremja reportaaži Ukraina vabatahtlike territoriaalkaitserühmast, kes kusagil Kiievis linnasõda harjutas.

Vabatahtlikke rühmi on üle Ukraina ning just viimasel ajal ühineb nendega järjest rohkem inimesi. See peaks paljudele Ukraina kaitseministeeriumis head meelt tegema, sest kui need rühmad mõned kuud tagasi organiseeriti, jäi inimeste huvi nendega liituda ja sõjalist ettevalmistust saada oodatust mitu korda madalamaks. Selles reportaažis ütles rühma treeniv sõjaväelane: „Tänu Putinile on meil nüüd järjest suurem liitujate tung.“

2014. aastal sattusin paarile avalikule kirjale, mille kirjutasid ja avaldasid mõningad Lääne poliitikud. Eri sõnastuses väljendasid nad ühte ja sama mõtet – nimelt avaldasid Vladimir Putinile tänu Euroopa Liidu ja NATO päästmise eest. Kui keegi veel mäletab, siis olid mõlemad organisatsioonid 2014. aastaks kriisis ja näis, et lõhkiminemise äärel. NATOs räägiti n-ö väikese NATO loomisest organisatsiooni sees ehk suuremate ja vanemate liikmete (ehk siis Lääne-Euroopa ja USA) loodavast klubist, mis hakkaks oma asju ajama ja mille tegemiste suhtes teistel sõnaõigust pole. Euroopa Liidus oli põhja ja lõuna vastasseis seoses algava rändekriisiga, siis oli probleeme järjest autoritaarsemaks ja konservatiivsemaks muutuvate Poola ja Ungariga. Siis tuli Putin… ja päästis olukorra! Ühtäkki oli vaja solidaarsust ja Euroopa tundis end üle hulga aja ühtse kultuuriruumina.

Ukraina oli 2014. aastani igatpidi, horisontaalselt ja vertikaalselt killustunud riik. Esiteks jagunes Ukraina ühiskond vene- ja ukrainakeelseteks. Siis oli suur vastuolu Lääne- ja Ida-Ukraina vahel, ehkki see jaotus oli väga vähe geograafiline, sest Ida-Ukraina alla käisid ka venekeelsed lõunaregioonid. Kuna ukrainlased olid ja on väga usklikud, oli oluline ka jaotumine eri õigeusklike (sealhulgas Moskva patriarhaadile alluva kiriku), kreekakatoliku ning roomakatoliku kirikute vahel.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
diktaator
2 aastat tagasi

ukrainas elavad kõik maailmarahvad!
nagu USAS

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi

Unistada võib ja kui juba siis suurelt.Ukraina euroopa kultuuriruumis ?
Õppisin palju aastaid tagasi koos ukrainlasega ühel kursusel ja ta tegi selgeks,et lääne pool Kiievit on ukraina aga ida pool venemaa,kuigi meie arvates on ühed slaavlased mõlemad.Meile muidugi lauldakse suurt edulugu aga tegelikkus on lihtsalt masendav.
Nüüd siis tahavad selle korrumpeerunud riigi,kus vargus käib igal tasandil,juhid luua ühtset riiki?
Pole üldse imestamisväärt kui need tohutud relvasaadetised rändavad ühel heal päeval mustale turule ja tänu “venemaa diversioonile” lendab mõni relvaladu õhku.