Nõva kooli kohtusaaga lõppes valla võiduga

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva algkool on Läänemaa pisim. Tänavu õpib Nõva mõisahäärberi asemele ehitatud koolimajas viis last. Foto: Arvo Tarmula

Nõva algkool on Läänemaa pisim. Tänavu õpib Nõva mõisahäärberi asemele ehitatud koolimajas viis last. Foto: Arvo Tarmula

Lääne-Nigula vald sai Tallinna ringkonnakohtus õiguse kolme lapsevanema vastu, kes olid vaidlustanud Nõva kooli 7.–9. klassi sulgemise otsuse.

Üle aasta kestnud kohtulahingud Lääne-Nigula vallavalitsuse ja Nõva kooli kolme lapsevanema vahel on käinud läbi kõik kohtuastmed ja neelanud valla ja kaebajate rahakotist kümneid tuhandeid eurosid. „Ehk on see vaidlus nüüd lõppenud,” ütles Lääne-Nigula vallavolikogu esimees Mikk Lõhmus.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Autokraatide maailmavaade
2 aastat tagasi

Autokraatide maailmavaate probleem on selles, et inimesi käsitletakse kui mõtlemisvõimetuid ning omade soovideta klotsikesi, millest ükskõik mida kokku annab laduda. Välja kukub see aga paraku alati nagu Punase Kuninganna keegliturniir, kus keppideks linnud ning kuulideks siilid, kes poole veeremise pealt minema jooksid.

Lillu
2 aastat tagasi

Vallal on tõesti suur võit Nõva elu väljasuretamisel. Lapsi kooli pole viimastel aastatel vastu võetud. Koolmaja aga tuleb ikka kütta ja koristada .Kohalikud pedagoogid ei kõlba. Vist on kasulik katta kaugemalt pärit pedagoogide transpordi ja muud kulud. . Probleeme on väga-väga palju , kuid kohalike arvamusi osavalla elu korraldamisel ei kuula ega arvesta valla elu korraldamise eest vastutavad (??) ametnikud. Kas koolilaste minimaalne arv on tõesti paratamatus või näitab kooliprobleem üldse vallajuhtide võimekuse puudumist valla elu juhtimisel ( korraldamisel ) ?

Paratamatus või eesmärgistatud julmus?
2 aastat tagasi

Artikkel on kirjutatud seisukohast, nagu oleks see “paratamatus”, et Nõval koolis lapsi vähe. Tuletame veel korra meelde: kui Lääne-Nigula vald, eesotsas Mikk Lõhmuse ja Neeme Suurega, Nõva Kooli kallal oma laastamistegevust alustasid, oli kooli laste arv olnud mitu aastat järjest kasvutrendis (ainukesene kogu Lääne-Nigula vallas!) ning sel hetkel oli koolis 25 last. Kooli eelarve oli sel hetkel umbes 50% praegusest. Laste arv Nõva Koolis on kahanenud otseselt vallajuhtide Lõhmuse ja Suure tegevuse tagajärjel. Mitmed pered (loe maksumaksjad) on selle aja jooksul jäänud Nõvale kinnisvara ostmata samal ajal, kui vallajuhid ise lehvitavad “tule meile elama päriselt” loosungiga. Igasugusest lahenduse leidmisest “probleemile”,… Loe rohkem »

Aus valija
2 aastat tagasi

Valisin seekord EKRE just lootuses, et see hakkab Nõvale massiivseid inimhulki meelitama ja kooli saab uuesti avada. Käisin ka Nõval inimestega rääkimas ja tõdesin, et seal on 3-4 üksteisele vastanduvat kogukonda. Ma ei teagi mis enam teha, võib-olla tuleks muuta rannajoont.

Veelgi ausam
2 aastat tagasi
Reply to  Aus valija

Massid pidid ju sadamaga tulema nagu mina kuulnud olen – mingid rikkad kusagilt kaugelt. Elon Musk vist on ennast juba järjekorda pannud, et Nõvale burksi sõita sööma? Ja oli vist Bezos kah kirjas? Warren Buffetist rääkimata – ta on alati igas sadamas kohe platsis!
Kui juba sadamat ehitada, siis ikka selline, et kruiisilaevad kah sisse saaks põigata – kõik ju tahavad Nõvale burksi sööma saada!

Aus valija
2 aastat tagasi
Reply to  Veelgi ausam

Jah, ma lootsin ka sama. Veelgi enam, vald võiks Nõvale ka lennujaama ehitada, nagu Nizzas, istud rannas ja vaatad laskuvaid ja tõusvaid lennukeid.

Kosmodroom
2 aastat tagasi
Reply to  Aus valija

No siis ei tasu küll oma unistusi tagasi hoida ja oleks aeg hakata mõtlema, et Nõvale ka kosmodroom rajada!

Kiiresti kiiresti
2 aastat tagasi
Reply to  Kosmodroom

enne kui Peraküla sellega ette jõuab!

Erapooletu Nõvakas
2 aastat tagasi

Küll on lahe nüüd lugeda, kuidas peale lahinguid rusikatega vehitakse. Loomulikult, on Riigikohus veel, eks näis kas kaevatakse edasi. Nats kahju sellest lõhestunud nõvast, kes ei suutnud isegi oma esindajat vallavalitsusse valida.

eks ta ole
2 aastat tagasi

5 lapse asemel oleks teoreetiliselt võinud olla 35

aga
2 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

kus need 30 last siis praegu on teoreetiliselt/praktiliselt?! Laps ikka kas on või ei ole.

hehh
2 aastat tagasi
Reply to  aga

ma ise tean kolme peret kokku 8 lapsega, kes on siia kolimisest seepärast loobunud ja need lapsed, kes sel aastal kolmandas kooliastmes oleksid, aga nüüd naabervalla koole täidavad

Klaverimäng
2 aastat tagasi
Reply to  aga

Ka klaverimäng on selline, et inimene kas oskab või mitte.
Mina näiteks proovisin ja ei osanud.

Tahaks teada
2 aastat tagasi

Kui vallavanem oli Lõhmus, siis iga arvamus, mis LE-s mõnest asjast arvati, oli Lõhmuse oma. Nüüd on vallavanem sootuks teine ning Lõhmus põles läbi, arvamused on aga jätkuvalt Lõhmuse arvata.

Idee Lääne Elule
2 aastat tagasi

Järgmiseks võiks uue vallavalitsuse ning -volikogu käest uurida, et mis on viimaste valimiste- järgsed prioriteedid: kas leitakse sellele aastaid veninud seebikale mingi asjalik lahendus või taotakse peaga vastu seina kuni Riigikohtuni välja?
Sest “võiduks” on sellist võitu küll väga piinlik nimetada…

Valli
2 aastat tagasi

Lõhmus on ju volikogu esimees. Loogiline, et küsitakse rahvaesindajalt arvamust.

Suur?
2 aastat tagasi
Reply to  Valli

palju tema arvamusi küsiti?

väike
2 aastat tagasi

parandus L-E 🙂 Eesti riigi kohtusüsteemi osa on ka veel riigikohus, ei saa öelda, et kõik kohtuastmed on läbi käidud:-) iseasi, kas sellel ka mingi mõte on.

Kaie...
2 aastat tagasi
Reply to  väike

…Ilves tõttas võidusõnumit kuulutama, unustades ilmselt kiiruga, et kui seda võidu-asja teiselt poolt vaadata, on kaotus ; )

Kas
2 aastat tagasi

tõesti võib seda võiduks lugeda? Tule meile, päriselt! On kellelgi veel Nõvale päriselt elamaasumise mõtteid? Jääb veel hulga küsimärke. Kellele küll selline VÕIT kasulik oli.

Mitte vaid Nõvale
2 aastat tagasi
Reply to  Kas

Kui on sedavõrd selgelt näha, kuidas vald oma maksumaksjatega käitub, siis peab olema hull või masohhist, et tahta kuhugi sellise valla piiridesse elama asuda.

Kümned tuhanded
2 aastat tagasi

Kas keegi selle peale ei tulnud, et koostöös selle hakkaja kohalike pundiga midagi mõlemat poolt rahuldavat välja töötada? Või on vald nüüd rahul, et ühes valla nurgas rusikat taskus hoitakse? Kas uus vallavanem on targem vanast?

Jüri Taeblast
2 aastat tagasi

Kas keegi Lääne-Nigula Vallavalitsusest Nõva kooli kohtulahingute kulud kokku arvestab ja avalikuks teeb, kes need kinni maksab või tuleb teabenõue esitada?

Siim
2 aastat tagasi
Reply to  Jüri Taeblast

Huvitav oleks tõesti teada, et kui oluliseks peab Lääne-Nigula ühe oma piirkonna materdamist ning seda rahas mõõdetuna. Et mille selline prioriteet üle kaalus? Mõne tee ehituse? Penskaritele või noortele peredele (keda hirmsasti siia elama soovitakse) toetuste maksmise? Mõne lasteaia või kooli remondi? Ja kõik selle asemel, et laua taha istuda ning inimestega asjad läbi rääkida?

Lõhmus
2 aastat tagasi
Reply to  Siim

laristas julmalt valla raha, et Nõva kogukonna kooli hävitada. Tahaks teada,palju see jama valla maksumaksjale maksma läks?

Jüri Taeblast
2 aastat tagasi
Reply to  Lõhmus

Esita Lääne-Nigula Vallavalitsusele teabenõue kohtukulud kohta ja kui ei vasta siis kiri õiguskantslerile, kes vastuse välja nõuab