Galerii: Haapsalus tähistati Tartu rahu 102. aastapäeva

Elen Freivald

elen@le.ee

Fotod: Elen Freivald 

Eile õhtul kell 18 tähistasid haapsallased Tartu Rahu 102. aastapäeva lipuväljakul, Läänlaste vabadussõja mälestussamba juures.

Samba kõrvale olid Läänemaa noorkotkad kella 18ks süüdanud 102 küünalt. Pisut peale täistundi asetas kõigi läänlaste nimel Vabadusssambale pärja Kaitseliidu Lääne maleva pealik major Andres Välli ja süüdati küünlaid.

Tartu rahu tseremoonial kõneles major Välli, kelle sõnul on Tartu rahul ka sümboolne tähendus, mis on kujunenud sünonüümiks riiklik rahvuslikule vabaduses. „Mil inimesed võisid taas osaleda majandus-ja poliitilises elus,“ ütles ta.

Välli rõhutas ka oma kõnes, et on oluline mäletada Tartu rahulepingu allkirjastamise tähtsust. „Lootkem, et üheskoos ei tule kellelgi relv käes Eesti vabaduse eest sõtta minna. Eesti eest surmani,“ ütles Välli.

Haapsalu linnavolikogu aseesimees Kalju Aigro sõnul ei oleks linna see, mis ta on praegu, kui ei oleks linnust. „Nii nagu sajandite vanune linnus vajab hoolt, vajab panustamist ka Tartu rahuleping,“ ütles ta.

Aigro sõnul on Eesti riik ainult siis tugev, kui arengu kestel ei unustata oma inimesi. „Kõigil meil on selles oma roll. Hoidkem kokku, hoidkem Eestit, et ka 102 aastat tagasi sõlmitud leping kestaks veel sajandeid,“ ütles ta.

EELK Piiskop Tiit Salumäe sõnul on Tartu rahu püsimine meie tänane vastutus. „Olud on terves maailmas muutunud, sellepärast tuleb rahu hoida ja armastada,“ ütles ta.

Tartu rahu pidulikul sündmusel lauldi ka Eesti hümni kui ka laulu „Hoia, jumal, Eesti“.

Tartu rahuleping sõlmiti 2.veebruaril 1920.aastal Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel Tartus, millega lõpetati Vabadussõda ja määrati Eesti idapiir. Nõukogude Venemaa tunnistas Eesti vabariigi iseseisvust.

2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu Toomas
1 aasta tagasi

Eesti rahvas hindab,Eesti rahvas mälestab aga Tartu rahu aastapäeva hommikul kella 10 ajal seistes Posti tänava ja Vaba tänava ristmikul avanes vaade-nii kaugele kui silm ulatas lehvis Posti tänaval ainult ühel
majal lipp ??

ei tea
1 aasta tagasi
Reply to  uskmatu Toomas

samal tänaval toimub iga suvi rongkäik ensv auks – tuhanded inimesed on ensv aegse riietusega, ensv aegsed autod, lehvivad punalipud, inimesed hüppavad õnnest, vaata järgi lääne elu galeriist

äkki see seletab miks posti tänaval ainult üks sinimustvalge lehvib