Sumberg tahab ehitada neljakorruselist hotelli

Elen Freivald

elen@le.ee

Promenaadi hotelli uus omanik tahab vana villa eraldi hoonena renoveerida. Foto: Malle-Liisa Raigla
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 4

Promenaadi hotelli uus omanik tahab vana villa eraldi hoonena renoveerida. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kevadel Promenaadi hotelli ostnud ärimees Tarmo Sumberg tahab juurdeehitise lammutada ja ehitada selle asemele neljakorruselise hotelli ja spaa.

Reedel andis Haapsalu linnavolikogu ühehäälselt loa algatada Promenaadi hotelli kinnistu detailplaneering, mis muudab ka kehtivat Haapsalu üldplaneeringut. Sumberg tahab Promenaadi hotelli juurdeehitise asemele ehitada neljakorruselise hoone, kehtiv üldplaneering lubab sinna aga ehitada kuni kolm korrust.

„Meie plaan on vana villa tema küljes olevatest moodustistest puhtaks saada, et villa paistaks originaali moodi välja,” ütles Sumberg Lääne Elule. Ta lisas, et pealegi on hotellil pinda juurde vaja, et kõik plaanitu ära mahuks. „Arvan, et see on tore, kui tuleb uus ja korralik asi. Kvaliteetsed hooned annavad Haapsalu linnale väärtust juurde,” ütles ta.

Oma kõrgema hoone soovi põhjendas Sumberg ka sellega, et Promenaadi hotelli ümbruses on teisigi neljakorruselisi hooneid, näiteks üle tee asuv Hestia spaa ja kõrval olev rehabilitatsioonikeskus. „Ja see on ju normaalne,” lisas ta.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
41 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jonny
2 aastat tagasi

Kahjuks uus põlvkond ei huvitu pisikeses odavas hotellitoas kalli raha eest ööbimisest. Eriti Covid ajastust alates huvitutakse korralikust avarast eramajutusest. Rikkad aga ootavad luksust ja tippkvaliteeti, kus on kliimaseade, tipptasemel puhtus, vann ja vähemalt Hermése kosmeetikatooted. Keskpärasusega on lõpp. See kes pakub kvaliteeti saab ka kliendid ja nende rahad.

Madis
2 aastat tagasi

Aga reaalsus on see, et ilusad puud saeti maha julmalt…
Ja hävitati Haapsalu mõnus ja varjuline peatänav…kus mitu Rootsi Kuningat on jalutanud… 😍 🥰

kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

Kus need ilusad puud olid? Ära sa madis enam peale võta.

Hea Okkupant
2 aastat tagasi

Ja pole muud kohta rannikul ajaloolise hoone lammutamiseks? Näiteks kus oli vana kalatehas. Võite ikkagi lammutada osa vanast lossist ja ehitada sünagoogi.
Tundub, et tänapäeva eesti noorte patriotism halveneb, oma vanaema müüakse eurokoti ja uue iPhone ‘ i eest

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Hea Okkupant

“lugupeetud” okkupant, kõik on õige, see vana väärtuslik hoone jäetakse just alles, need uued odavad juurdeehitised tahetakse maha võtta. See ei ole paha, vastupidi!

Hea Okkupant
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

minu jaoks okupandi see on hämmastav selline poliitika, kui ei hooli oma ajaloost, oma kodu. Ma saan aru, et inimesed on ahned ja rumalad, kuid ikkagi peab olema piir, kus on raha või vabadus.
Mul pole oma kodumaa kohta midagi öelda-seal valitsevad juudid, seal on sõda ja Ukrainas ei saa midagi muuta, kuid siin ei tulista, vaid lihtsalt raiuvad puid, moonutavad ajaloolisi paiku, peatänavat tehakse odav Soome tänav. Torgige endale veel kümme bustery doosi ja teil will be õnne

siiski
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

Vana villa taastamine on tore aga Haapsalu vanalinna uue suure ja massiivse hoonekarbi juurdeehitamine ei ole hea mõte.
Miks need suured arendajad ei ehita kõrghooneid poolsaare tippu? (kus need piirivalve hooned on). Seal võiks kohe kõrghooneid täis ehitada – vaade imeline ja kedagi teis ei häiri, samas vanalinna peaks katsuma jätta madalaks ja puitasumiga sobivaks.

Hõljuk
2 aastat tagasi

Mina ka poolt! Kui üks võib, võib ka teine. Õiglus peab valitsema!

nimi kohustuslik
2 aastat tagasi

Kahe käega poolt, Linn peabki arenema!

Kohalik.
2 aastat tagasi

Kuskohast küll siis turiste niipalju tuleb?? Mitu hotelli juba on Haapsalus. Needki pooltühjad.
Haapsalu koristajad ei sa miinimum palkagi. Ukrainlased saavad tööd vist jälle.

ka kohalk Vahemere äärest
2 aastat tagasi
Reply to  Kohalik.

Hei kohalik. Tee omale asjad selgeks: kui hinnatase on kõrge siis ongi hotell tühi. Ja selle baraki lammutamine on kõige õigem tegu.

Elisa
2 aastat tagasi

jah… 4€ tund on hästi.

Baarmen
2 aastat tagasi

Kas on mõtet siia veel ühte tondilossi rajada- spaad ja hotellid otsivad kõik tikutulega töötajaid taga. Nüüd veel üks näljane suu juures 🙂
Eino, edu, pealinna poisid 😂

See et
2 aastat tagasi
Reply to  Baarmen

Asi ei ole töötajate puuduses. Kui töötasu vastab tänase päeva üldise vähemalt keskmisele, siis pole tikutuld vajagi.

See et
2 aastat tagasi
Reply to  See et

Kui aga arvestatakse kohe alguses, et pisike linnake ja aitäh eest töötajaid palgata, siis on muidugi probleemid ja väljaõppinud kaader läheb 100 km kaugemale, kus töötajad rohkem au sees ja noorel inimesel motivatsiooni rohkem. Paari rutsi eest ei taha keegi enda eluaega ära raisata.

Mart
2 aastat tagasi

Jaama ringi kõrvale on ilmunud prügimäe väravaputkat meenutav elamu. Kas linn on arhitekti koha ära kaotanud ja võtab teenust kolledzi tibidelt?

Sass S
2 aastat tagasi
Reply to  Mart

Selles jutus näeb küll kadeduse ussi !

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Sass S

Pole siin mingit kadeduseussi. Kõnni Mihkli tänava ja Jaama ringi vaheline Kalda tn. lõik paar korda läbi. See on ääristatud klassikaliste viilkatustega või muidu vanakooli majadega. Barakk-tüüpi ‘suvila’ endisel pargialal torkab aga kohe silma. Isegi Väikse viigi vastu üle Lahe tn. istutatud ‘akvaarium’ on stiilsem, seda hakatakse ehk pidama kohvikuks nagu neid oli Haapsalus juba 1960-tel. Võib olla linnakodanikul pole õigust ’iga asja üle kobiseda’ aga linnal võiks olla arhitekt, kes elementaarse stiiliühtluse eest vastutab. Kaunisse kohta ehitatud kolemaja akendest avanev vaade on ilus vaid kolemaja elanikele endile.

See et
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Ilu on vaataja silmades ja see, et sina inimene igatsed ainult vana nõuka aegset arhitektuuristiili näha igal pool, ei tähenda see seda, et terve linnarahvas ei käiks ajaga kaasas

mis pargiala
2 aastat tagasi
Reply to  En.

see on?! Teadmiseks et just selle väikese maja kohal oli samasugune väike maja, tõsi küll kordi viletsamas olukorras ja viilkatuseg, aja jooksul kõik vananeb. Ja veel oli sellel krundil kahekorruseline elamu ja abihooned.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  mis pargiala

Kui üks plats on juba paar inimpõlve (2×25 a.) olnud pargiala võiks seda pargiks nimetada küll. Või kui kaua peaks pärast laushaljastamist veel ootama?….. Huvitav oleks muidugi teada Kalda t. lammutamiste, Jaama ringristmiku ja papliallee rajamise täpset aastat. Sõjaeelsetel kaartidel oli raudteeülesõit mu teada teisest perrooni otsast. Siis, jah, seisis praeguse ringtee ääres ning osaliselt selle peal 2x-ne puust elamu, mille ümber laius köögiviljaaed (tulevane ‘Osmussaare kangelaste’ park)….. 1950-te alguses aeti linnalehmi Kiltsi tee kaudu üle Jaama oja Paraleppa karja. Kas tegu oli ametliku uulitsa või suvalise rajaga läbi natsionaliseeritud hoovi, lehmal vastas käinud sugulane (tollal mudilane) ei mäleta. Ka… Loe rohkem »

ahahh
2 aastat tagasi
Reply to  Mart

Oled kindel, et see on elamu?

Majaomanik
2 aastat tagasi
Reply to  ahahh

Arvasin,et linn on sinna nuka peale turu ümber tiirutavatele paremudele viisaka koha õlle ja odekolonni joomiseks teinud…

aga äkki
2 aastat tagasi
Reply to  Mart

on ehitajate olmehoone (soojak nõukaajast). Kirja- ja virisemuse oskus on antud, aga mõtlemine…?

Marta
2 aastat tagasi
Reply to  Mart

Kas see suur lauda moodi hoone Tallinna maandteel on ilusam?

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Absoluutsel mõistmatu idee see üldplaneeringu muutmine ja neli korrust. Tundub, et keskhari puhul on määravaks vaid raha ning mõistus ja (miljöö)väärtused ei tähenda suurt midagi. Vähe sellest, et arusaamatu ridaelamu lubati sõbramehelikult promenaadi kinniehitamiseks, siis nüüd tahetakse vägisi linn isikupäratuid ja keskkonda mittesobivaid halle karpe täis ehitada. Padu pöörleb juba hauas selliste mõtete peale.

Madis
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Promenaadi oli algusest peale nn. Maffia hotell..

to õige otsus
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

kas seekord on mudamaffia andnud rohelise tee või on nad ise pundis?

Noor
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Õige otsus.Just nimelt see näotu hall karp maja küljes asendatakse
loodetavasti stiilse juurdeehitusega.

suurepärane
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Juba ette teades, et tuleb ilmetu hall karp? Vastupidi – ilmetu osa lammutatakse ja tuuakse esile villa väärtus ja väljanägemine. Moodne hoone tehakse juurde lisaks. Väga pooldan, ootan ja kiidan sellist ettevõtmist. Ainult plussid Haapsalule.

Õige Õtsus
2 aastat tagasi
Reply to  suurepärane

Muidugi väga õige otsus. Mäletan, et ka eelmisel omanikul oli sarnane soov laienduseks. Aga vaat tookord põrkus see tahe linnavalitsuse vastuseisu taha, kes seadis ette absurdsed eeltingimused – välja ehitada kaldapromenaad kuni jahtklubini ja suure parkla hotelli kõrvale.

Tubli
2 aastat tagasi
Reply to  Õige Õtsus

Võib olla teadlikult seati eelmisele omanikule laiendamiseks keerulisi tingimusi.

nimi kohustuslik
2 aastat tagasi
Reply to  Õige Õtsus

No linn vöiks ise selle kaldapromenaadi välja ehitada, ilusti , mu poolest ring peale kuni paralepani, näeks ka ilus ja viisakas välja!

En.
2 aastat tagasi
Reply to  suurepärane

To suurepärane: Paluks näiteid, millal ei ole välja tulnud ’ilmetu hall karp’? Või on Teil andmeid, et 4-kordne koloss planeeritakse eesti- ja tsaariaegse vanalinnaga sarnases, sobituvas stiilis? “Laine” ega rehabilitatsioonikeskus küll arhitektuuriliselt ligitõmbavad pole. Parimal juhul panevad õlgu kehitama. Moekatele korrushoonetele sobiv koht on Kastani või endise naftabaasi kandis.

uued
2 aastat tagasi
Reply to  En.

See oleks absurd, kui isegi haiglat ei tohiks ehitada ilma, et see tsaariaegse ehitisena välja ei näeks. Õnneks nii rumalaks pole mõtteviis veel otsustajatel läinud.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  uued

To uued: Ok, oleksin võinud ära jätta sõna ‘sarnases’, sest selle kallal saab norida. Aga ‘sobituv’ eeldab üldise miljööga arvestamist. Häid näiteid modernismist Vana-Haapsalus pole palju võtta. Wiedemanni spordihoone, Laine ja Uuemõisa jalgpallihall on moodsad, kuid ma pole kohanud nende ilust vaimustujaid. Et paar olemasolevat kolossi võetakse argumendiks samalaadsete juurdeehitamisele, ei veena. Mis puutub haiglate välimuse ja ehitusmahu puutumatusse, siis kõiki maailma haigeid Sadama tänava & promenaadi betoon-klaasehitistisse niikuinii ei mahuta. Vastasel korral ei jääks teraapilisena mõjuvast tsaariaegsest miljööst midagi järele. Kes väidab, et miljöö pole oluline, tunnistab aga ise, et samahästi võiks haiglakompleksid mujale ehitada.

mis ajal
2 aastat tagasi
Reply to  En.

on need “Laine” ja Rehabilitatsiooni keskus ehitatud ja mis on praegusel linnavalitsusel sellega pistmist?

En.
2 aastat tagasi
Reply to  mis ajal

To mis ajal: No on ju pistmist, kui nimetatud hooneid, mida okupatsioonijärgses Eestis aina mahukamaks ehitati (ehk isegi praeguse linnapea loal, ma peast ei tea), tuuakse argumendiks järjekordse hoonekolaka püstitamisele. Küll paarisajameetrise nihkega Aafrika rannast kaugemale aga ikkagi hakkab see tasapisi meenutama 1960-tel tärganud ideed püstitada Hps vanalinna asemele 9-korruselised sanatooriumikorpused nagu Šotsis… Ei tea muidugi, mis eskiisi näitas hr. Sumberg linnavalitsusele – hea arh. lahendus ja väärikad materjalid võiks tõesti muljet avaldada (Friedheimi juurdeehitis ja hotelliks tehtud arvutijaam sisendavad optimisi) – aga 4 korrust…? Mis kasu on siis üldse algupärase Peltzeri villa taastamisest, kui uus hotell hakkab selle taga-kõrval… Loe rohkem »

jah
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Kurb aga 4-korruseline hiiglane “tapab” kõrvaloleva villa…
Aga näiteks endise Laine jubedat massiivset väljanägemist aitaks ehk parandada katusekorruse õhuline väljaehitamine.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

Kas kuuekümnendate ehitusstiil on isikupärane ja tänapäevane ei ole? Ilmselt nähakse aastakümnete pärast ka praegust stiili vägagi isikupärasena.