Perearstid ja testimispunktid on koroonahaigetega üle koormatud

Rannarootsi keskuse juures asuvas proovivõtupunktis on autodest ja inimestest järjekord. Foto: Malle-Liisa Raigla

Rannarootsi keskuse juures asuvas proovivõtupunktis on autodest ja inimestest järjekord. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kuigi koroonaga nakatunute arv püstitab iga päev uusi rekordeid, tulevad PCR-testide asemele üha enam kasutusse kiirtestid, sest testimispunktid on üle koormatud.

Testitavate rohkust näeb ainuüksi Rannarootsi keskuse juures olevat proovivõtupunkti jälgides – telgi juures on pidev autode ja jalgsi proovi andma tulnud inimeste järjekord. Viimastel päevadel on ööpäevaga analüüsitud üle 200 läänlase proovi. Varem on ööpäeva jooksul nii paljudelt läänlastelt proov võetud möödunud aasta märtsi ühel päeval.

Seda, kui palju on Haapsalu proovivõtupunkti koormus kasvanud, kui palju proove Haapsalus võetakse ja kui suur hulk testitavatest on õpilased, avaliku testimise kommunikatsioonijuht Gerly Kedelauk eilse päeva jooksul välja selgitada ei suutnud.

Ülekoormatuse tõttu on terviseamet ja haridusministeerium teinud valitsusele ettepaneku lõpetada lähikontaktsete laste PCR-testide tegemine ja asendada see tulevast esmaspäevast kiirtestimisega. Terviseamet toetab ka mõtet lõpetada sümptomiteta inimeste testimine.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
43 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kate.
2 aastat tagasi

Haapsalus on testimise järjekord lausa nädala juba. Ja ikka testivad ülepäeva. Inimesed sõidavad juba Raplasse testima.

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi

Korra olin koroonaga kodus haiguslehel, rohkem ma seda ei tee kui peaksin jälle pos olema. Istuda lihtsalt nohuga kodus 10 päeva ja kaotada palgast märkimisväärne osa. Ei- ei, rohkem selle jamaga kaasa ei lähe.

Issa
2 aastat tagasi

Sa võid ju kedagi teist nakatada, kes satub sellepärast haiglasse ja ei ole nii kõva tegija kui sina viiruse vastu. Aa nuh, kui teistest suva, siis on selline teguviis isegi õigustatud

Ei tea
2 aastat tagasi

millal perearstid saavad jälle hakata normaalselt tööle? Muid haigusi nagu polekski enam? Keegi ei loe, kui palju inimesi selle koroonajama pärast näiteks südame-veresoonkonna haigustesse või vähki on surnud, sest pole õigeaegselt arsti juurde pääsenud. Keegi ei loe, kui palju selle tekitatud massihüsteeria tõttu inimesi on enesetappe teinud või depressiooni käes vaevlevad. Kui kaua veel???

Jenkem
2 aastat tagasi

Puhas äri… Rahvas toidab mingit väikest ringi…. Nädalas kulub riigil nendele pcr testidele miljoneid eurosid ja niimoodi kuust kuusse, tublid

Patsient
2 aastat tagasi

Õige mõte terviseametil – statistika saab korda ja
haigeid kohe poole vähem.
Perearstidel elu rahulikum,
ei pea nende tüütute nakatanutega tegelema.

Elli
2 aastat tagasi

Lugedes teist artiklit, siis eile tuli juurde 21 nakatunud inimest Läänemaale. Selle artikil pildil on 19.01 lisandus 74?!?

Issa
2 aastat tagasi

Issver kui valesti ma pealkirja esimest sõna lugesin. Mõtlesin, juba neil on raske, kes psraadi peavad

Karin
2 aastat tagasi

Haapsalus mitmes lasteaias koroonapuhangud. Paljud lapsed ja töötajad haiged. Aga ikka peab lasteaedu lahti hoidma. Elektrikulu ainult tekitada.

Huvitav
2 aastat tagasi
Reply to  Karin

Riiklik teenus peab olema kättesaadav. See et sul on võimalus oma nagaga kodus olla, ei kehti see küll terve inimkonna kohta ju.

Vbn
2 aastat tagasi
Reply to  Huvitav

Ega see nädalate kaupa haige “nagaga” kodus istumine ka mingi lust ja lillepidu ole. Eriti kui pärast veel terve pere koroonas riburadapidi,siis veel kõhugripp ja rs viirus takkapihta…. Arveid kes maksab,töö kes ära teeb? Terve “naga” saab kasvõi vanaemale hoida viia,haiget ei vii kuskile. Või tuleb lugupeetud kommentaator mu peret põetama?

Kle
2 aastat tagasi
Reply to  Vbn

Nagast on tõsiselt kahju

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Vbn

Kogu see elukorraldus, kus lapsevanem peab nädalas 5-6 päeva ‘mõisatööl’ käima ja omaenda lapsed seks ajaks ‘lastekottu’ või ‘kooli’ saatma, on olemuslikult ebaloomulik. Me oleme sellega lihtsalt harjunud/harjutatud. Muud imetajad kasvatavad ja koolitavad järeltulijad ise või hõimlastega koopereerudes. Tagasipöördumine juurte juurde eeldaks suuremat apokalüpsist, kuid aeg-ajalt tasub mõistuse erksana hoidmiseks lihtsalt meenutada, et pendelrändega palgatöö on alles viimase sajakonna aasta leiutis.

Issa
2 aastat tagasi
Reply to  En.

Ja kui targad ja heal järjel need nn teised imetajad siis teiemeelest on? Aafrika mandril savionnides neid veel päris palju, aga kas sellist elu siis tahaks või? Mina küll mitte

Nimi kohustuslik
2 aastat tagasi

Väga tihti ka kiirtestid valetavad. Sümptomid on test negatiivne. Tehakse siis testimispunktis test ja oh üllatust positiivne.

Tõsi
2 aastat tagasi

Minu lapsel just nii oli. Ta oli ikka haige juba ja tegi kiirtesti, mis oli negatiivne. Kuna tal oli ka koroonale omaseid tunnuseid, küsis järgmisel päeval pcr testi ja see oli positiivne.

mari
2 aastat tagasi
Reply to  Tõsi

aga osadel inimestel puuduva igasugused sümptomid aga posiktiivsed testid on tehtud kaks jöärjestiku pcr testi

Jaanus
2 aastat tagasi

Kui palju on jäänud veel neid rumalaid kes usuvad seda koroona hookuspookust? Inimesed tehti heaolu ja liberaalsusega saamatuks ja nüüd kasutatakse seda ära. Kui ei süsti, siis enam “kommi” ei saa.

Issa
2 aastat tagasi
Reply to  Jaanus

Jah, kui rohtu ei võta, siis sa ei kõlba ühiskonnas elama.