Juhtkiri: kiirtest võiks olla lahendus

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Koroonanumbritest on nii villand, et vahel tahaks hammustada igaüht, kes neist rääkima tuleb. Nakatunuid tuleb aga üha juurde ja Läänemaa on tõusnud nakatunute suhtarvu poolest Eestis esimesele kohale. Mitmes laine meil nüüd oligi? Nimi „omikron” viitab, et kreeka tähestik hakkab varsti otsa saama. Loodetavasti on Covidiga samuti.

Seniks aga üha suuremad nakatunute arvud. Keegi peab ju need vatipulgad ninna toppima ja analüüsid tegema. Praegu on terves Eestis järjekorrad prooviandmisele pääsemiseks ja kasvõi registreerumiseks enneolematult pikad. Kõnekeskusse helistamisel löögile pääsemine on tõsine õnneasi. Kel vähegi võimalust, võiks registreeruda internetis, sest kõnet testimiskeskusest tuleb võibolla päris kaua oodata.

Kohe varsti ei nõuta enam PCR-teste lähikondlastelt ja nad võivad piirduda kiirtestiga. See peaks testimiskoormust vähendama.

Ministrid, kes möödunud nädalal Läänemaal käisid, avaldasid üksmeelset toetust kiirtesti tagasitoomisele nakkusohutuse tõendamiseks. Ringi vaadates tundub, et ega muud üle jäägi, sest need, kes on nõus end vaktsineerima, on seda juba ammu teinud ja teised ilmselt ei võta vedu. Tunnistame siis koroonatõendi kui vaktsineerimismotivaatori läbikukkunuks ja püüame alles jätta need ühiselu vormid ja võimalused, mis veel säilinud.

Raske on nii spordi- kui ka kultuuriasutustel. Piiratud tingimustele – piirangud ruumi täitumusele ja kohustus kontrollida koroonatõendeid – lisandusid nüüd ju veel üle mõistuse kiiresti kasvanud energiaarved.

Olukorras, kus asutustel tuleb pikka aega kõige vähem kulukaks kuulutatud maakütte eest maksta ootamatult kõrget tasu ja samal ajal ei saa teenida piletitulu, jätab väga kehva olukorda hoolega renoveeritud maakultuurimajad. Samuti spordiasutused, eriti ujulad, mis meie oludes paistavad silma energiakulukusega. Nende klientide hulgas on päris palju inimesi, kes ei pea suurt vaktsineerimisest, aga lähevad hea meelega trenni, kui saab oma nakkusohutust negatiivse testitulemusega tõendada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments