Jääpurjetajad sõitsid karikaetappe

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Jääpurjekas. Foto: Urmas Lauri

Jääpurjetad on kahel jaanuari nädalavahetusel sõitnud Eesti karikavõistluste etappe Pärnus ja Orissaares.

Ülemöödunud nädalavahetusel peeti võistlus Pärnus, kus tingimused olid jääpurjetajatele keerulised – mitmed neist seetõttu teisel päeval starti ei läinudki. Erki Terase sõnul oli juba esimesel võistluspäeval lumesaju tõttu nähtavus väga kehv. „Üsna segavaks teguriks olid ka kalamehed, keda jääl oli sadades ja sadades,” lisas ta.

Esimese päeva planeeritud viiest sõidust peeti ära neli, kui kohtunikult tuli teade, et ülemises märgis on jäässe tekkinud 30 cm laiune pragu. „Kõik võistlejad saadeti kaldale ja kõik pääsesid jäält turvaliselt ära,” ütles Teras. Teisel võistluspäeval rada lühendati, kuid et jääle oli sadanud paks lumekiht ja samuti oli pragude oht, otsustasid haapsallased Teras, Toivo Aardemaa ja esimesel päeval teise ja kolmandana lõpetanud Joonas Kiisler rajale mitte minna. Nii oligi kahe päeva kokkuvõttes DN-klassis Kiisler 24 võistleja seas 14., Teras 19. ja Aardemaa 22.

Monotüüp-XV klassis oli Indrek Aavik, kelle soodimees on läänlane Siim Valgre, teine ning Andrus Paduga sõitev Olev Oolup kolmas.

Läinud nädalavahetusel Orissaares olid aga võistlustingimused ideaalilähedased. „Lumeta, sile jää, kiire rada ja natuke keskmisest tugevam tuul,” kirjeldas Teras. Ta lisas, et jääpurjekate kiirused ületasid juba 100 km/h piiri. „Tõeliselt nauditav,” ütles Teras.

DN-klassis olid läänlastest rajal Teras, Kiisler, Aardemaa ning Vaiko ja Argo Vooremaa. Kahe päeva kokkuvõttes tegi head sõitu Argo Vooremaa, kes tuli teiseks, Kiisler oli neljas. Vaiko Vooremaa lõpetas 12., Aardemaa 19. kohaga.

Terase sõnul tuli ette ka õnnetusi, näiteks üks optiliug sõitis jääauku ning murdusid mastid. „Vaiko tulemus on kehv ka seetõttu, et tal murdus kelgul mast,” ütles Teras.

Monotüüp-XV klassis võitsid Aavik/Valgre ja teiseks tulid Oolup/Padu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments