Mida ekstreemsem ilm, seda vingem suplus

Elen Freivald

elen@le.ee

Loo autor Elen Freivald jääaugus tervist tugevdamas. Foto: erakogu

Nagu ütleb vanasõna: pole halba ilma, on vale riietus. Halba ilma pole ka talisupluse puhul – mida ekstreemsemad olud, seda põnevam on ujumine.

Haapsalu sai talisupluskeskuse 2016. aastal Kertu Kaljuveeri eestvedamisel. Seda, kui palju inimesi talvel supelda armastab, pole Kaljuveeri sõnul teada. „Igal aastal mingi hulk inimesi kaob – kas kolib mujale, lõpetab ujumise või mis iganes muul põhjusel, ja mingi hulk tuleb alati juurde. Stabiilne on aga see, et mitmendat hooaega käiakse Haapsalus ujumas aasta ringi iga päev,“ ütles Kaljuveer.

Võtsin ka julguse kokku ja tegin talisuplusega tutvust. Mõte talvel ujumisest tekitas külmavärinaid, kuid kogemus osutus siiski vägevaks.

Põhjus, miks talisuplust varem pisut pelgasin, oli kartus haigeks jääda – seni on külmetushaigused pigem kergesti külge hakanud.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
suvelsupleja
2 aastat tagasi

Pean silmas seda,et kui näiteks 5 minutit jääkülma vee käes kannatada ja siis tundub bassein nagu soe supp ja muidu jääkülma õhku puhuv ventilaator ujulas puhub mingit lõunamaade briisi.Ei midagi halba,aga ei imestaks absoluutselt kui hakkaksid tekkima samasugused poolkohustuslikud taliujumisringid ja taliujumine samasse astmesse nagu vaktsineerimine.Käime kõik taliujumas ning elame edaspidi 16 kraadise toatemperatuuriga näiteks.

suvelsupleja
2 aastat tagasi

Huvitav kas talisuplemisega on võimalik ka organismi pekki keerata kui liiga vara alustada või nendest asjadest ei räägita.Isegi siin artiklis on umbes nii,et kättevõtmise asi,sulpsti sisse ja ei miskit hullu.Lihtsalt mõtlen,et kuna mulle meeldib elada soojas,et kas talisuplemisega ei keera organismi teistmoodi pekki,et hakkab pärast tunduma,et kõikjal on palav,suisa justkui nagu 30 kraadi küte kõikjal.