Föön puhus ilma soojaks

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hõbehaigur naudib ootamatult saabunud sulailmu. Foto: Urmas Lauri
Hõbehaigur naudib ootamatult saabunud sulailmu. Foto: Urmas Lauri

Neljapäeval tõusis peaaegu üle terve Eesti õhutemperatuur kiiresti plusspoolele. Tavapärase Atlandilt pärit sooja õhuvoolu mõju aitas võimendada Skandinaavia soe mäestikutuul – föön. Õhutemperatuur Eestis kerkis vähem kui kahe ööpäevaga 34,8 kraadi võrra.

Neljapäeval kell 14 mõõdeti Heltermaa ilmajaamas 9 soojakraadi. Enne seda oli külmalaine saavutanud oma miinimumi 11. jaanuari õhtul kella viie ja kuue vahel Narvas, kus termomeeter näitas 25,8 miinuskraadi. Seega tõusis õhutemperatuur Eestis neljapäevaks 34,8 kraadi võrra.

Lääne-Nigula ilmajaamas oli kõikumine veidi väiksem ehk 26,1 kraadi: 11. jaanuaril kell 10 mõõdeti 19,2 külmakraadi ning neljapäeval kell 14 oli seal 6,9 soojakraadi.

Mis on föön? „Tegemist on väga tavalise mäestikutuulega ning sellise nähtuse tõttu on näiteks mäestike valdavate tuulte alustel külgedel kliima mõnevõrra kuivem ja soojem,” selgitas Tartu ülikooli meteoroloogia ja klimatoloogia kaasprofessor Piia Post.

Jaanuari Eesti soojarekord on 10,1 kraadi, mille mõõtis Valga ilmajaam 10. jaanauril 2007.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz