Kümmekond Lääne maleva kaitseliitlast läheb Poola hübriidrünnakut tõrjuma

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kaitseliitlased valmistuvad Poola missiooniks. Foto: Jaanus Mehikas
Kaitseliitlased valmistuvad Poola siirdumiseks. Foto Jaanus Mehikas

Kümmekond Lääne maleva liiget on nende kaitseliitlaste seas, kes suunduvad sihtüksuse Wisent koosseisus Poola Valgevenest tulenevat hübriidrünnakut ja ebaseaduslikku rünnakut tõrjuma.

Üksuse tuumiku moodustavad Kaitseliidu Lääne maakaitseringkonna vabatahtlikud ehk Pärnumaa- , Saaremaa- ja Lääne maleva kaitseliitlased. Koos kaitseliitlastega lähevad Poola kaitseväe luure- ja meediatoetuse meeskonnad. Kaitseliitlased tegelevad hetkel ettevalmistustega, et juba uuel nädalal alustada teenistust Poolas.

Kaitseliidu Lääne maleva pealiku Andres Välli sõnul on suurem osa Poola suunduvatest Lääne maleva kaitseliitlastest Haapsalu malevkonnast. „Aga toetavad ka Risti malevkond ja Lihula üksikompaniist,” ütles Välli. Ta lisas, et tahtjaid oli rohkemgi, kuid elu ja haigused tegid oma korrektiivid.

Kõik Poola suunduvad Lääne maleva kaitseliitlased on vabatahtlikud ja selleks ise soovi avaldanud.

„Wisent koosseisus Poolasse siirduvad kaitseliitlased on andnud vabatahtlikult nõusoleku toetamaks meie liitlast riigivastase hübriidrünnaku tõrjumisel ning võitluses Valgevene kaudu toimuva ebaseadusliku migratsiooniga,“ ütles Lääne maakaitseringkonna pealik kolonelleitnant Tõnu Miil. „Sellega annavad kaitseliitlased selge panuse Eesti julgeolekusse. Me toetame liitlast, nii nagu liitlased toetavad meid täna siin Eestis,“ lisas Miil.

Kaitseliitlased jäävad esialgu Poola veebruari keskpaigani ja tegutsevad samas piirkonnas, kus eelmine sihtüksus Wisent, tehes tihedat koostööd Poola 18. mehhaniseeritud diviisiga. Sihtüksuse nimi tähendab Euroopa piisonit, mis on Poola kultuuriruumis tähtsal kohal, sümboliseerides jõudu ja tugevust.

Eesti saatis esimese ligi 70-liikmelise sihtüksuse Wisent Poolasse detsembri alguses ning see oli mehitatud reservväelaste, tegevväelaste ja tsiviilisikute baasil. Üksuse lähetamise näol oli tegu kahepoolse kaitsekoostöö projektiga, mille raames on muuhulgas ehitatud üle 22 kilomeetri piiritõkkeid, viidud läbi üle 30 meediaoperatsiooni ning tehtud mitmeid vaatluslende piiriala jälgimiseks.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments