Vormsi võimuliit kinnitas vallavalitsuse koosseisu

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Viimati osalesid kõik seitse Vormsi volikogu liiget 17. detsembri istungil, kui saarvallale valiti vallavanemat. Enamikul istungitel on aga laua vasak, opositsiooni pool tühi. Foto: Urmas Lauri
Viimati osalesid kõik seitse Vormsi volikogu liiget 17. detsembri istungil, kui saarvallale valiti vallavanemat. Enamikul istungitel on aga laua vasak, opositsiooni pool tühi. Foto: Urmas Lauri

Vormsi volikogu kinnitas reede õhtul peetud istungil vallavalitsuse uue koosseisu ja detsembris vallavanemaks valitud Maris Jõgeva sai kaela ametiraha.

Vormsi volikogu võimuliit ehk valimisnimekirjast Avatud Vormsi volikokku pääsenud neli liiget kinnitasid reedel toimunud istungil vallavalitsuse koosseisu. Vastasrinnast keegi istungil ei osalenud.

Vormsi uus vallavalitsus on viieliikmeline. Lisaks vallavanemale kuuluvad sinna Vormsi lasteaed-põhikooli direktor Age Hälvin, valla kultuuri-, haridus- ja noorsootööspetsialist Eda Leesalu, kunagi Vormsi ja viimati Rapla vallavanema ametis olnud Meelis Mägi ning ettevõtja Toomas Valge.

Jõgeva ütles volikogus, et valimised võitnud valimisliidu Avatud Vormsi üks lubadusi oli, et vallavalitsuse võiksid moodustada vallaametnikud ja lisaks neile lasteaed-põhikooli direktor, kuid praegu selline variant veel ei toimiks. „Praegu pole kõik olulised valdkonnad vallavalitsuse struktuuris kaetud ja paljudel ametnikel pole ka ametijuhendis sõnastatud ootusi, et peaks võtma poliitilise vastutuse,” selgitas Jõgeva.

Nii pakkus Jõgeva volikogule lahenduse, kus vallavalitsus moodustuks ühelt poolt töötavatest ametnikest ja teisalt oleks väljastpoolt juurde toodud asjatundlikkust. „Mul jääb kaks meeskonda: üks on otsustuskogu, kus olen vaadanud, et valdkonnad oleksid kaetud, ja teine igapäevane ametkond,” ütles ta.

Jõgeva sõnul jagunevad Vormsil lootused vallavalitsusele kaheks: tahetakse, et vallavalitsus kannaks vastutust ja ühtlasi kaasaks kohalikke elanikke ja esindaks eri rühmi. „Mul on hea meel, et volikogu juurde moodustati palju komisjone ja neisse on kaasatud paljud vallaelanikud,” ütles Jõgeva.

Nii vallavalitsuse kui ka volikogu komisjonide liikmed kinnitas Vormsi volikogu nelja poolthäälega.

Opositsioon puudus

Volikogu reedesel istungil osalesid taas ainult valimised võitnud ja seitsmeliikmelises volikogus neli kohta saanud valimisliidu Avatud Vormsi liikmed. Opositsioon, kuhu kuulub kaks Keskerakonna ja üks valimisliidu Tasakaalukalt Arenev Vormsi esindaja, kohale ei tulnud.

Vormsi volikogus on käinud jõnksutamine juba esimesest istungist alates.

Volikogu esimesel, 13. novembril peetud istungil mindi kohe tülli ning Keskerakonna nimekirjas volikokku pääsenud Arvo Allik ja Ivo Sarapuu lahkusid istungilt enne volikogu esimehe hääletust. Kolmanda jõuna volikokku pääsenud valimisliidu Tasakaalukalt Arenev Vormsi esindaja Heino Paulus istungil ei osalenud ega soovinud oma puudumist ka Lääne Elule kommenteerida.

28. novembri istungi pidas isekeskis vaid valimisliidu Avatud Vormsi neljaliikmeline seltskond, Keskerakonna ja Tasakaalukalt Areneva Vormsi esindajaid kohal ei olnud.

„Lihtsalt ei sobi selline aeg,” kommenteeris puudumist volikogu eelmist koosseisu juhtinud Sarapuu toona. „Oleme tükitööinimesed ja keset tööpäeva kokku tulla ei saa, sest valget aega on praegu niigi vähe.” Sarapuu ütles, et kui volikogu oma istungite aega ei muuda, tuleb tal ilmselt volikogust lahkuda.

18. detsembril hääletas täiskoosseisus laua taha kogunenud volikogu vallavanemaks Maris Jõgeva. Salajasel hääletamisel osales kuus volikoguliiget – neli hääletas Jõgeva poolt, kaks olid vastu, üks volikoguliige ei osalenud hääletamisel.

Reedeks, 7. jaanuariks oli volikogu esimees Jaak Kaabel istungiaja õhtule lükanud, et enam poleks päeva poolitamist, mida Sarapuu varem ette heitis. Kuid sellest hoolimata polnud vastasrinna esindajaid volikogu laua taga.

„Täna sai küll istungi aeg pandud selliselt, et ei oleks valgel ajal ja oleks võimalik siin olla, aga sellegipoolest oleme neljakesi ja esindatud on ainult Avatud Vormsi,” ütles Kaabel reedest istungit sisse juhatades.

„Tervis veab alt,” põhjendas Sarapuu oma puudumist eile Lääne Elule. Ta kinnitas, et volikogust eemale hoidmist pole mõtet protestimiseks lugeda. „Miks ma protestin? Edasi läheb nii, nagu läks,” lausus Sarapuu. Mis edasi saab, seda näitab tema sõnul aeg. „Vaatan, mis minuga kuu aja jooksul juhtub.”

Ka Allik kinnitas, et vastasrinna istungitest eemale jäämises pole mõtet otsida protesti. Kui Sarapuule reedeõhtune istungiaeg sobib, siis tema nimekirjakaaslasele Allikule mitte. „Minule ei sobi selline aeg. Reede õhtul ei sobi,” lausus Allik. Tema sõnul on Vormsi volikogu istungiajaks olnud aastaid esmaspäeva hommik kell 9 ja nii peakski jätkama. „Selge peaga esmapäevahommikused istungid sobisid kõigile, siis olid ju kõik istungil kohal.”

Kui volikoguliige pole kolmel järjestikusel istungil osalenud, arvatakse ta volikogust välja ja tema asemele tuleb nimekirjast järgmise häälesaagiga liige. Allik volikogust oma sõnul välja ei langeks. „Kui istungiaeg ei muutu, saan oma volitused peatada,” ütles ta. Volituste peatamise ajaks osaleks tema asemel volikogu töös asendusliige. Keskerakonna nimekirjast oleks esimene asendusliige Heily Piip.

Kolmanda opositsionääri, Hullo poe pidaja Pauluse sõnul seda ohtu pole, et ta puudumiste pärast volikogust välja kukuks. „Ikka hakkan osalema, olen ju volikogusse valitud,” lausus ta. Seniseid puudumisi keeldus Paulus selgitamast. „Ei kommenteeriks ausalt öeldes. Jätkuvalt.”

Alliku sõnul pole vastasrind veel volikogu istungiaja muutmise võimalust maha matnud. „Püüame Kaabeliga rääkida, vaatame, kuidas on,” lausus Allik.

„Reedene volikogu aeg oli Vormsi Keskerakonna esindajaga kooskõlastatud, vaatamata sellele kordus varasem,” tõdes Kaabel. „Siin paistab asi ikkagi olema tahtmises või selle puudumises kogukonna asju ajada ja oma valijaid esindada. Kas esmaspäevahommikune aeg regulaarseks istungiajaks saab, seda ei oska öelda. Teoreetiliselt mõeldav nagu kõik teisedki ajad,” lisas Kaabel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Oh.
2 aastat tagasi

Mõni mees J.K eriti ülbe!

külvivolinik
2 aastat tagasi

paras aeg hakata viljakülvamisega pihta, mida varem maha , seda varem ka saak üles