2021. aasta kokkuvõte: valimised

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Palivere raamatukogus juhendas valijaid staažikas raamatukoguhoidja Reet Kaar (keskel). Foto: Urmas Lauri

Palivere raamatukogus juhendas valijaid staažikas raamatukoguhoidja Reet Kaar (keskel). Foto: Urmas Lauri

Läänemaa volikogudesse pürgis viis inimest kohale

Kohaliku omavalitsuse valimistel kandideeris Haapsalus, Lääne-Nigulas ja Vormsis volikogude liikmeks 269 läänlast.

Kõige tihedam rebimine käis Lääne-Nigula vallas, kus oli väljas kaks valimisliitu ja kolm parteinimekirja – kõik ühtlaselt pikad ja tugevad. Ägedat valimisvõitlust siiski ei puhkenud ja hääled jagunesid võrdsemalt kui 2017. Toona valimised ülekaalukalt võitnud kunagise vallavanema Mikk Lõhmuse valimisliit tegi parima tulemuse ka seekord, kuid ainuvõimust oli asi kaugel – häälemagneteid jagus igasse nimekirja.

Vähem kui 24 tundi pärast valimistulemuste väljakuulutamist oli Lõhmus üle parda heitnud oma senise koalitsioonikaaslase Neeme Suure, kellega koos ta peaaegu neli aastat valitses, ja sõlminud võimuliidu neli aastat opositsioonis olnud EKRE ning Reformierakonnaga. Suure valimisliit koos Keskerakonnaga jäi opositsiooni. Koalitsioonile andis kolmikliit 25-liikmelises volikogus 16 kohta, paraku hakkas võim murenema juba kahe kuu pärast detsembris, kui uue vallavanema valimiskomisjoni sõelale oli jäänud kolm kandidaati: isamaalasest endine Haapsalu linnavolikogu liige Merle Mäesalu, äri- ja bändimehest Tallinna linnavolinik ning Keskerakonna liige Aivar Riisalu ja endine Noarootsi vallavanem Aivar Kroon.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
Ohoo
2 aastat tagasi

Kust selline l…. jutt mingist võimu lagunemisest, jama küll kui uudist ei saa!