2021. aasta kokkuvõte: kultuur

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Saueaugu teatritalu püsinäitlejale Aleksander Eelmaale jäi 20. juuli esietendus viimaseks. Foto: Eduard Laur

Saueaugu teatritalu püsinäitlejale Aleksander Eelmaale jäi 20. juuli esietendus viimaseks. Foto: Eduard Laur

Teatrisuve 2021 ilu ja valu: Laikmaast taevastele lavadele

Läänemaal esietendus tänavu kaks suvelavastust: „Üksikud heledad laigud” Laikmaa majamuuseumis ja näitleja Aleksander Eelmaa luigelauluks saanud „Kadunud kodu” Saueaugu teatritalus.

Vaatajate ees rullus juulis 2021 lahti kahe Läänemaaga seotud suurmehe ja klassiku, luuletaja Ernst Enno ning kunstnik Ants Laikmaa elu ja looming.

Enno 145. sünniaastapäevaks ja Saueaugu teatritalu 20. sünnipäevaks loodud ning juba mullu suvel kontrolletenduseni jõudnud, kuid koroonaviiruse kartuses aasta jagu edasi lükatud „Kadunud kodu” uperpallitas Enno ainetel elegantselt ajas ja ruumis ning eri tekstide vahel. Laikmaa majamuuseumi terrassil kunstniku 155. sünniaastapäeva suvel „Üksikutes heledates laikudes” ilmus vaatajate ette aga verinoor 20. sajand – aeg, mil kõik oli veel ees ja ideaalid hinnas –, lugu värvikast ja vastuolulisest kunstnikuhingest, tema elu- ning kunstitõest. Mõlemad lavastused olid kahtluseta õnnestunud ja igati tähelepanu väärt, paraku jäi niigi aasta jagu ootama pidanud „Kadunud kodu” tähelend lühikeseks.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments