Kiik: uusi piiranguid ja ka leevendusi praegu ei tule

BNS

Sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond). Foto: Arvo Tarmula
Tervise- ja tööminister Tanel Kiik (Keskerakond). Foto: Arvo Tarmula

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik kinnitas kolmapäevasel COVID-19 hetkeolukorra pressikonverentsil, et langusesse pöördunud nakatumiste tõttu praegu uusi piiranguid üleval ei ole, kuid ka teises suunas pole põhjust minna.

Kiige sõnul on 3600 võrra langenud viimase seitsme päeva nakatunute arv. „Just nimelt nende inimeste toel, kes on nakkusreegleid täitnud. Kindlasti on langustrendile kaasa aidanud vaktsineerimine kombinatsioonis muude meetmetega,” ütles Kiik.

„Saime viiruse leviku langema ilma rangete meetmete kehtestamiseta. Neljapäeval arutame, kuidas teha järgmisi samme. Laiaulatuslikke samme pole plaanis ette võtta, kuid ka leevendamise suunas pole mõtet minna,” kinnitas ta.

Kiige sõnul tegeletakse praegu ka koroonaravimite toomise korraldamisega. „Eesti riik teeb endast parima, et Eesti elanikele ravimeid tagada. Aga parimad ravimid on kohal ja need on vaktsiinid,” ütles Kiik.

Terviseameti peadirektori kohusetäitja Mari-Anne Härma sõnul on haigestumine pööranud langustrendi ja uue aasta alguseks on ka haiglates olukord parem.

„Langustrendile on kaasa aidanud tõusnud ohutaju ja hoogustunud vaktsineerimine, sealhulgas kolmandate doosidega. Langustrendis on ka haiglasse saabumine. Haiglaravi on jäänud 600 inimese piiresse ja peaks järgmisest nädalast langusesse pöörduma,” ütles ta.

Härma sõnul võib sellise trendi jätkudes 6-7 nädalaga jõuda olukorda, kus toimib COVID-ravi ja ka plaaniline ravi.

„Meetmete leevendamine võib kõne alla tulla, kui haiglaravil on umbes 200 COVID-patsienti. Praegu ei tee terviseamet valitsusele ettepanekut täiendavaid piiranguid kehtestada,” ütles ta.

Politsei- ja piirivalveameti kriisistaabi juhi abi Tago Trei sõnul on ka järelevalves näha positiivset trendi. „Kui varasematel reididel oli maskikandjaid kuskil 85 protsenti, siis viimastel reididel juba 95-100 protsenti,” ütles ta.

Reeglite rikkumisega seoses on alustatud ühtekokku 60 väärteomenetlust ning 500-st kontrollitud ettevõttest tuli 20-le teha ettekirjutus ning eelmisel nädalal tuvastati ka neli firmat, kellele tuli sunniraha määrata.