Käimas on sabatihaste invasioon

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Sabatihane. Foto: Tarvo Valker
Sabatihane. Foto: Tarvo Valker

Ornitoloog Tarvo Valkeri sõnul on sabatihaste sügisränne tänavu erakordselt arvukas ja neid pisikesi linde lendab siit läbi tuhandete ja kümnete tuhandete kaupa.

„Sabatihane on selline huvitav lind, kelle arvukus aastati kõigub,” ütles Valker. Mõnel sügisel on liikvel vaid üksikud väikesed salgad. Tänavune aga on sabatihastele hea aasta. Kabli linnujaamas on sel sügisel rõnga jalga saanud 1500 sabatihast. Mullu märgistati samas kohas 150 sabatihast.

Läänemaal võib sabatihaseid keskhommikust hilise pärastlõunani üle lendamas näha Puises. „Ja üldse rannikul pikalt merre ulatuvatel poolsaartel,” ütles Valker. Enne pikemat lendu muutuvad poolsaared omamoodi pudelikaelteks, kuhu sabatihased suurte salkadena kogunevad. Meilt üle lendavad sabatihased tulevad Soomest ja suunduvad Kesk-Euroopasse. Osa sabatihaseid jääb ka Eestisse talvituma.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments