Juhtkiri: midagi on puudu

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.
Joonistanud Ott Vallik.

Läänemaal oli juulis, nagu mujalgi Eestis, rekordiliselt palju turiste. Siseturiste. Ilmselt jätkub elu veel vähemalt paaril aastal koroonaviirusega võideldes samas taktis.

Juuli oli unelmate suvekuu – järjepanu sai nautida troopilisi öid, mil temperatuur ei langenud alla 20 kraadi. Isegi kui koroonapandeemiast saadakse ajapikku jagu ning maailmas ringi rändamine muutub taas hõlpsamaks, on paljud eestlased viimaste suvedega harjunud sellega, et puhkust saab täiel rinnal nautida ka kodumaal. Kuidas neid siia meelitada?

Pikemas plaanis – kui võrrelda aasta esimese seitsme kuu andmeid – on Läänemaa turismi seis üpris nadi. Seda, et esimese seitsme kuuga vähenes turistide arv meil rohkem kui mistahes muus maakonnas, ei saa seletada ka sellega, et Metsa tänaval käis remont ja Posti tänav on üles kaevatud. Viimane mõjutas küll peatänavaäärseid söögikohti, kuid ei olnud takistuseks Läänemaad uudistama tulnuile. Põhjus on kusagil mujal.

Kui vastu sadamakaid sõitnud Tõllu asemele anti saarlastele suur parvlaev Hiiumaa liinilt, oli tagasilöök siiski üürike ning üldjoontes on turism Hiiumaal pidevalt olnud kasvujoones.

Hiiumaa häda on selles, et saar on nii pisike, et sellega tutvumiseks piisab vaid ühest päevast – paljud turistid ei hakkagi seal öömaja otsima, vaid sõidavad kas Saaremaale või mandrile tagasi. Seda teades on arusaamatu, miks pole taoliste rändajate püüdmiseks Haapsalus või Läänemaal üles seatud tõhusat turistilõksu. Ilmselt on miskit puudu.

Hiidlased on huviliste saarele saamiseks teinud üksjagu tööd. Käinast on Tuuletorni, uhke uue kaubanduskeskuse ja tuttuue kardirajaga saanud saare teine suurem keskus, turistide kohale meelitamisele ja püüdmisele mõeldakse ka Kärdlas. Hiiumaal on riburada korda tehtud supluskohti. Mitu riietuskabiinide, pinkide, laudade ja infotahvlitega supluskohta on Hiiumaal? Kaheksa. Aga kui palju on neid Läänemaal?

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
aga
2 aastat tagasi

kas te sääsevastsetega pole proovinud, äkki lähevad selle sööda õnge

Vanekülam
2 aastat tagasi

Mõistusest on puudu. Ja nii see jääbki.

Jumala
2 aastat tagasi

tundmisest on meil puudu

Lihulas
2 aastat tagasi

pole näiteks isegi teeviitu kalmistule.